Judit, Xénia
19 °C
34 °C

Az olajipart kiszolgáló cégek a nyerők

2008.07.22. 07:39
Az olajipart kiszolgáló cégek sokkal többet nyernek a magas olajárakon, mint a figyelem, sőt esetenként a támadások középpontjába került olajtársaságok - mutat rá összefoglalójában a Financial Times. Az olajcégek ugyanis a magas olaj- és gázárak mellett újabb és újabb beruházásokba kezdenek, megrendelések tömegével árasztva el a vezetéket, az olaj- és benzinkutat, a finomítót és földgáz-cseppfolyósítót építő cégeket, valamint a szeizmikus méréseket végzőket, a kutatótársaságokat és a berendezésszállítókat.

A Wood Mackenzie energia-tanácsadó társaság szerint csak az elmúlt három évben átlagosan megháromszorozódott a felsoroltak nyeresége, haszonrésük folyamatosan nő, maguk mögé utasítva saját megbízóikat az ExxonMobiltól a BP-ig.

A napokban az olajszervizszakma óriása, a Schlumberger 6,75 milliárd dolláros második negyedéves forgalomról számolt be. Az előző negyedévi 6,29, a 2007 második negyedévi pedig 5,64 milliárd volt. Colin Lothian, a Wood Mackenzie vezető költségelemzője a cikkben rámutat, a nagy kereslet mellett a szervizcégek felnyomják a szolgáltatásaik árát, igaz, ők maguk is magasabb költségekkel dolgoznak.

A Barclays Capital elemzése szerint a legjobban a part menti fúrásokat végző cégek keresnek. Jelenleg 120 fúrótoronyra van rendelés világszerte. A szakma másik óriása, a Halliburton nemrég helyezte át Dubaiba, új piacai közepébe a székhelyét. A nagyok közé tartozik még a Transocean Inc., a Cameron International, a National Oilwell Varco és a Noble is. Az olajszervizcégek részvényeinek árfolyamindexe 2004 elejétől mára 267 százalékkal nőtt.