Donát
-4 °C
2 °C

Drágább lesz a római vakáció

2006.10.03. 08:05
Az olasz kormány lehetővé teszi a városoknak és községeknek, hogy adót szedjenek ezentúl a turisták után. Ennek összege napi 5 euró, azaz 1350 forint is lehet. A legkedveltebb célpontokban be fogják vezetni.

Az olasz kormány lehetőséget ad a városi önkormányzatoknak, hogy idegenforgalmi adót szedjenek a turistáktól. A szabályozás értelmében napi 5 eurót is elkérhetnek majd az önkormányzatok a városokban megszálló olasz, illetve külföldi turistáktól.

A befolyó összegeket az idegenforgalmi infrastruktúra fejlesztésére és a szolgáltatási minőség javítására kell fordítani. A bevétel tetemes lehet, Olaszország ugyanis a világ egyik legkedveltebb turisztikai célpontja, az idei tervek szerint az ágazat árbevétele a 30 milliárd eurót is elérheti.

Rómában igen, Nápolyban nem

Vannak olyan városok, amelyek számolnak az új adótípus bevezetésével, ilyen többek között Róma, Firenze és Velence, de például Nápoly ezzel ellentétesen döntött, és nem tervezi megsarcolni a turistákat – fejtette ki Francesco Rutelli idegenforgalmi miniszter.

Az új adótípus bevezetésére egyértelműen a siralmas állapotban lévő államháztartás rendbetétele miatt volt szükség. Az államháztartás hiánya idén várhatóan eléri a bruttó hazai termék (GDP) 4,8 százalékát, szemben a 3 százalékos uniós elvárással, miközben mind a Standard & Poor?s, mind pedig a Fitch hitelminősítő negatív kilátásokkal tartja nyilván az olasz államadósságot.

Prodi is csomagol

A deficit lefaragása érdekében a Romano Prodi vezette kormányzat csökkentette a kiadásokat, megemelte a magas jövedelmek adókulcsát, miközben a szerényebb jövedelműek adóterhelése csökkenni fog. A kormány által már elfogadott 2007-es büdzsé éves szinten 14,8 milliárd euróval csökkenti a hiányt, de a növekedést elősegítő intézkedések finanszírozására újabb 18,6 milliárd eurót kellett egyéb fejezeteken megtakarítani.

A 33,4 milliárd eurós megtakarításból 20 milliárd euró származik a kiadások visszafogásából, a fennmaradó összeget pedig az új adók és az adóemelések biztosítják. A tervek szerint a hiány jövőre a GDP 2,8 százalékára csökken Olaszországban.