Diána
12 °C
27 °C

Kockázatos üzlet az online szerencsejáték

2006.09.13. 15:46
Az online szerencsejáték piaca robbanásszerűen nő Európában és az Egyesült Államokban, ezt azonban beárnyékolja, hogy az amerikai törvényhozás szigorítani készül a szabályozáson. A harc része, hogy a közelmúltban két fogadócég vezetőjét is letartóztatták.

Az amerikai hatóságok szeptember 6-án letartóztatták a Sportingbet vezetőjét, mert a cég Louisiana államban megsértette az online szerencsejáték tilalmára vonatkozó rendelkezéseket. A hírre felfüggesztették a cég részvényeinek tőzsdei kereskedését, majd amikor újra lehetett kereskedni, 40 százalékot zuhant a papírok árfolyama. Az eset nem volt egyedi, nyáron a BetonSports elnökét tartóztatták le. A cég azóta beszüntette a tevékenységét az Egyesült Államokban.

Teljes tiltás

A hivatalos adatok szerint jelenleg kétezer szerencsejátékkal foglalkozó honlap van, ezeken összesen 12 milliárd dolláros forgalmat regisztráltak 2005-ben – írja a Forbes. A legnagyobb cégek sikeresen bevezették papírjaikat a New York-i tőzsdére. Az ütemes növekedést azonban visszavetheti, hogy az Európai Unióban és az Egyesült Államokban bizonytalan, milyen szabályozás lesz érvényes a szektorra.

Az internetes szerencsejátékot a legkülönfélébb módokon szabályozzák a különböző államokban. Vannak államok, amelyek teljesen tiltják az online fogadást, és vannak, amelyeknél nem olyan szigorúak a szabályok. Az Egyesült Államokban egy sor szabályozás vár elfogadásra. Az igazságügyi minisztérium egy 1961-es jogszabályra hivatkozik, amikor a teljes tiltás mellett érvel. Eszerint a cégeknek tilos pénzt elfogadniuk, ha az sportfogadásból származik. Igaz, a jogszabály nem szól a kaszinós fogadásokról.

Nagy a bizonytalanság

Az online szerencsejátékot szervező cégek már régóta szorgalmazzák a szabályok egységesítését. Az engedélyezés melletti legfőbb érvük, hogy a sportfogadásokra kirótt adó szép bevételt hoz az államoknak. A kongresszus azonban a teljes tiltás mellett áll. A törvényhozás előtt lévő tervezet kiterjesztené az 1961-es szabályt az online fogadóirodákra is, megtiltaná, hogy a hitelkártya-társaságok kifizetéseket fogadjanak el szerencsejátékcégektől, és megtiltaná a bankoknak, hogy ezzel kapcsolatos tranzakciókat teljesítsenek. Az amerikai szenátus előtt is hasonló javaslat fekszik, de a Forbes szerint ott ellenzik az ilyen arányú szigorítást.

A törvény sorsa teljesen bizonytalan, mert nem valószínű, hogy még az idén elfogadják a törvényt, így a jövő januárban összeálló kongresszusra marad a döntés. Ráadásul a banki lobbi miatt kikerülhet a szabályozásból a tranzakciókra vonatkozó tilalom.

Az Európai Unió országaiban sokkal lazábban szabályozzák a szerencsejátékot. Igaz, a szolgáltatási irányelvbe nem sikerült belevenni a határokon átnyúló online fogadások szabadságát is. Nagyon sok EU- tagállamban – például Magyarországon – a szerencsejáték állami monopóliumban van, és nem nézik jó szemmel az újakat.