Judit
3 °C
7 °C

Kockázatos üzlet az online szerencsejáték

2006.09.13. 15:46
Az online szerencsejáték piaca robbanásszerűen nő Európában és az Egyesült Államokban, ezt azonban beárnyékolja, hogy az amerikai törvényhozás szigorítani készül a szabályozáson. A harc része, hogy a közelmúltban két fogadócég vezetőjét is letartóztatták.

Az amerikai hatóságok szeptember 6-án letartóztatták a Sportingbet vezetőjét, mert a cég Louisiana államban megsértette az online szerencsejáték tilalmára vonatkozó rendelkezéseket. A hírre felfüggesztették a cég részvényeinek tőzsdei kereskedését, majd amikor újra lehetett kereskedni, 40 százalékot zuhant a papírok árfolyama. Az eset nem volt egyedi, nyáron a BetonSports elnökét tartóztatták le. A cég azóta beszüntette a tevékenységét az Egyesült Államokban.

Teljes tiltás

A hivatalos adatok szerint jelenleg kétezer szerencsejátékkal foglalkozó honlap van, ezeken összesen 12 milliárd dolláros forgalmat regisztráltak 2005-ben – írja a Forbes. A legnagyobb cégek sikeresen bevezették papírjaikat a New York-i tőzsdére. Az ütemes növekedést azonban visszavetheti, hogy az Európai Unióban és az Egyesült Államokban bizonytalan, milyen szabályozás lesz érvényes a szektorra.

Az internetes szerencsejátékot a legkülönfélébb módokon szabályozzák a különböző államokban. Vannak államok, amelyek teljesen tiltják az online fogadást, és vannak, amelyeknél nem olyan szigorúak a szabályok. Az Egyesült Államokban egy sor szabályozás vár elfogadásra. Az igazságügyi minisztérium egy 1961-es jogszabályra hivatkozik, amikor a teljes tiltás mellett érvel. Eszerint a cégeknek tilos pénzt elfogadniuk, ha az sportfogadásból származik. Igaz, a jogszabály nem szól a kaszinós fogadásokról.

Nagy a bizonytalanság

Az online szerencsejátékot szervező cégek már régóta szorgalmazzák a szabályok egységesítését. Az engedélyezés melletti legfőbb érvük, hogy a sportfogadásokra kirótt adó szép bevételt hoz az államoknak. A kongresszus azonban a teljes tiltás mellett áll. A törvényhozás előtt lévő tervezet kiterjesztené az 1961-es szabályt az online fogadóirodákra is, megtiltaná, hogy a hitelkártya-társaságok kifizetéseket fogadjanak el szerencsejátékcégektől, és megtiltaná a bankoknak, hogy ezzel kapcsolatos tranzakciókat teljesítsenek. Az amerikai szenátus előtt is hasonló javaslat fekszik, de a Forbes szerint ott ellenzik az ilyen arányú szigorítást.

A törvény sorsa teljesen bizonytalan, mert nem valószínű, hogy még az idén elfogadják a törvényt, így a jövő januárban összeálló kongresszusra marad a döntés. Ráadásul a banki lobbi miatt kikerülhet a szabályozásból a tranzakciókra vonatkozó tilalom.

Az Európai Unió országaiban sokkal lazábban szabályozzák a szerencsejátékot. Igaz, a szolgáltatási irányelvbe nem sikerült belevenni a határokon átnyúló online fogadások szabadságát is. Nagyon sok EU- tagállamban – például Magyarországon – a szerencsejáték állami monopóliumban van, és nem nézik jó szemmel az újakat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?