Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Kivonulnak a szerencsejátékcégek az USA-ból

2006.10.13. 15:41
Egy dollárért adta el a Sportingbet egyesült államokbeli érdekeltségeit, néhány órával azelőtt, hogy George W. Bush aláírta volna a szerencsejátékok szigorításáról szóló törvényt. A világ legnagyobb online szerencsejáték-szervező cége kivonul az országból, a jövőben Európában és Ausztráliában terjeszkedik.

George Bush amerikai elnök pénteken írja alá az online szerencsejáték szigorításáról szóló törvényt - tudósít a BBC Online. A jogszabály bűncselekménnyé minősít minden szerecsejátékkal kapcsolatos ügyletet. Az aláírás előtt néhány órával a világ legnagyobb online fogadócége, a Sportingbet eladta amerikai érdekeltségeit összesen egy dollárért. A vevő a Jazette Enterprises. A Sportingbet bezárja amerikai fogadóirodáit, előzetes számításaik szerint a folyamat 14 millió dolláros veszteséget okoz nekik.

A szerencsejáték-szervező cégek részvényei október elején óriásit zuhantak, amikor a kongresszus váratlanul elfogadta a szigorításról szóló törvényt. Az amerikai törvényhozás már régóta készül a jogszabály megalkotásával, de a piac arra számított, hogy lesz még idejük lobbizni az enyhébb szabályok érdekében. Az elfogadott szabályozás gyakorlatilag lehetetlenné teszi a pénzmozgást a szolgáltatók és az ügyfelek között azzal, hogy megtiltja a pénzintézeteknek, hogy szerencsejátékkal összefüggésbe hozható pénzeket fogadjanak el.

A Sportingbet már akkor elkezdte leépíteni amerikai üzetágát, miután szeptember elején letartóztatták a cég vezetőjét tiltott szerencsejáték miatt. A hírre akkor a cég részvényeinek értéke 40 százalékkal zuhant. A Sportingbet ügyvezető igazgatója szerint sajnálatos, hogy politikai érdekek miatt ellehetetlenítenek egy virágzó üzetágat. A cég profitjának 65 százalékát az Egyesült Államokban realizálta. Hivatalos adatok szerint az országban kétezer szerencsejátékkal foglalkozó oldal működik. Ezeken 2005-ben 12 milliárd dolláros forgalmat regisztráltak.

A brit BetonSports már korábban kivonult az Egyesült Államokból, miután az amerikai hatóságok júliusban letartóztatták a cég vezetőjét. A Partygaming és a 888.com is bejelentette, hogy bezártják amerikai üzletágukat ha Bush aláírja a törvényt.