Valér
2 °C
8 °C

Válságban az online szerencsejáték-piac

2006.10.02. 15:04
Beszakadt az online szerencsejátékot szervező cégek részvényárfolyama, miután az amerikai kongresszus olyan törvényt fogadott el, amely jelentősen megnehezíti a pénzmozgást a játékosok és a cégek között.

Óriási zuhanásnak indultak az online szerencsejáték-szektor képviselői ma reggel, miután az amerikai kongresszus olyan törvényt fogadott el, amely ellehetetleníti a pénzáramlásokat a szolgáltatók és az amerikai ügyfelek között. Mint ismeretes, az Egyesült Államokban eddig is tiltott volt az online szerencsejáték, azonban a szankciók kevésbé voltak jellemzőek. A keményebb fellépést már évek óta szorgalmazták egyes politikusok, de a piac arra számított, nem járnak sikerrel.

A kongresszus és a szenátus a szektor számára váratlanul szavazta meg a jogszabályt, amely megtiltja a bankoknak, hogy online szerencsejátékkal kapcsolatos kifizetéseket teljesítsenek. Ezzel egy 1961-es törvényt terjesztettek ki a szektorra. A szabályozás eddig is tiltotta a pénzintézeteknek, hogy szerencsejátékkal összefüggésbe hozható pénzeket fogadjanak el. A most elfogadott törvény George Bush aláírására vár.

Legutóbb három hete került a szektor a figyelem középpontjába, amikor tiltott szerencsejáték miatt letartóztatták a Sportingbet vezetőjét az Egyesült Államokban. A hírre a világ legnagyobb online szerencsejáték-szervező cég részvényeinek értéke 40 százalékot zuhant.

Kivonulnak az USA-ból

A Partygaming és a 888.com már bejelentette, hogy amennyiben Bush elnök aláírja a törvényt (ami két héten belül várható), bezárják amerikai üzletágukat, ami a bevételük döntő többségét termelte eddig. A cég részvényei 55 százalékos, míg az utóbbié 45 százalékos mínuszt mutat a reggeli kereskedésben. Az abszolút vesztes World Gaming Plc pedig értékének 80 százalékát vesztette el. A törvény a Partygaming képviselői szerint "gyakorlatilag lehetetlenné teszi az amerikai ügyfelek kiszolgálását".

A brit BetonSports már korábban kivonult az Egyesült Államokból, miután az amerikai hatóságok júliusban letartóztatták a cég vezetőjét. A Sportingbet profitjának 65 százaléka az amerikai fogadóktól származik, így ennek kiesése jelentős veszteségeket okozhat a cégnek.

Milliárdos forgalom

Könnyen kiderülhet, hogy a reakció eltúlzott, hiszen az intézkedés következtében az összes pókercég ügyfélállománya visszaesik, ami akár a kritikus játékostömeget is veszélyezteti a kisebb pókersite-okon, ha pedig néhány cég megszűnik, az kedvező hatást gyakorolhat a többiek üzletmenetére.

A hivatalos adatok szerint kétezer szerencsejátékkal foglalkozó honlap működik jelenleg az Egyesült Államokban. Ezeken 2005-ben összesen 12 milliárd dolláros forgalmat regisztráltak.

Az Európai Unió tagállamaiban eddig lazábban szabályozták a szerencsejátékot. Igaz, nagyon sok országban a szerencsejáték állami monopóliumban van, és nem nézik jó szemmel az új piaci szereplőket.