Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Élesedő ellentét az olaj miatt

2004.04.01. 14:00
Az Opec országok kitartanak határozatuk mellett, és csökkentik az olajkitermelést. Teszik ezt annak ellenére, hogy George Bush amerikai elnök csalódottságát fejezte ki a döntés miatt.
Az Opec-re nagy nyomás nehezedett az Egyesült Államok részéről, hogy ne csökkentse olajkitermelését négy százalékkal április elsejétől. Az Egyesült Államokban ugyanis 13 éve nem volt ilyen magas a benzin hordónkénti ára, és szakértők attól tartanak, hogy 40 dollár fölé emelkedik az ár.

Kampánytéma

A benzinár választási kampánytémává vált - írja a BBC. A demokrata jelölt, John Kerry kritizálta Bush elnököt, hogy nem tesz semmit az árnövekedés ellen. A Bush-adminisztráció ugyanakkor Kerryt vádolja azzal, hogy azt szeretné, emelkedjenek az árak, és emiatt tárgyalásokat folytatott több Opec tagállammal.

A benzin gallonkénti ára az Egyesült Államokban 1,79 dollárba kerül, ez pedig 5 centtel magasabb az egy ével ezelőttinél. Az európai országok eddig még nem érezték meg az olaj árának növekedését, mert egyelőre kompenzálja őket a dollár esése az uniós valutához és más valutákhoz képest.

Az okok

Tom James, a Tokyo-Mitsubishi International vezető tisztségviselője szerint az olaj árának ilyen nagy arányú emelkedése mögött a megnövekedett igény és az a félelem áll, hogy az Opec országok visszafogják a termelést. Bizonyos mértékű ellentétet is láthatunk kelet és nyugat között - véli a szakember. Kína olajimportja évente harminc százalékkal növekszik, és ez is emeli az árakat.

A nyersolaj ára 38,35 dollár hordónként, és szakértők szerint nem is fog harminc dollár alá esni a közeljövőben. Egyes elemzők úgy látják, az Opec országok döntésének célja, hogy a hordónkénti ár negyven dollár fölé emelkedjen.

A BBC szerint az Opec országok döntése mögött több tényező rejlik. Az egyik legfontosabb ok, hogy az olaj árát dollárban határozzák meg. Az amerikai valuta folyamatos mélyrepülése miatt azonban kevesebbet ér ugyanaz a mennyiségű olaj, mint korábban.

A tél és a spekulánsok

Fontos tényező, hogy az északi féltekén, ahol egyébként a legtöbb energiát felhasználó országok vannak, most ért véget e tél. Ebben az időszakban átmenetileg csökken az olajfelhasználás, hogy aztán a nyaralások idején ismét megnövekedjen. Az Opec országok a BBC szerint a kisebb kereslet miatti árcsökkenést szeretnék elkerülni a termelés visszafogásával.

Az Opec országok általában spekulánsokra gyanakodnak, amikor a többi ország a magas árak miatt panaszkodik. Elemzők szerint azonban most igazuk lehet, mert spekulánsok olajat vásároltak fel, amit a későbbiekben eladva lenyomhatják az árakat.

Kérdés azonban, hogy az Opec tagjai betartják vállalásukat? Szakértők szerint ez nem valószínű. Szaud-Arábia például még semmit nem tett a termelés csökkentése érdekében.

Egyes elemzők arra figyelmeztetnek, hogy a magas olajárak visszavethetik az éppen fellendülő világgazdaságot.