Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Növeli kitermelését az OPEC

2004.06.03. 17:54
Kétmillió hordóval, azaz 8 százalékkal emelik a kitermelést az OPEC-országok - egyeztek meg a miniszterek a csütörtöki Bejrúti talélkozójukon. További félmillió hordós emelésre augusztusban kerülhet sor.
Július 1-től az OPEC kvótakötelezett tíz tagjának a termelési összkvótája napi 2 millió hordóval, augusztus 1-től további napi félmillió hordóval emelkedik, bár ez utóbbi termelésnövelést az OPEC el is napolhatja, ha július folyamán az olajárak túl mélyre esnének - közölte az iráni olajipari miniszter csütörtökön.

Csütörtökön a kartell bejrúti miniszteri ülésén bejelentették azt is, hogy a termelés alakulásáról legközelebb július 21-én tanácskoznak, és most pénteken még az OPEC célársávjáról egyeztetnek. Ez jelenleg hordónként 22-28 dollár, elképzelhető, hogy 28-34 dolláros ársávban állapodnak meg. A jelenlegi, Irakkal nem számoló együttes termelési kvóta napi 23,5 millió hordó, ez a jövő hónaptól - vagyis nem azonnali hatállyal - 25,5 millióra nő a csütörtök délutáni döntés szerint, vagyis kürülbelül akkora lesz, mint tavaly novemberig volt.

Bizonytalan árak

Ali Al-Naimi szaúd-arábiai olajipari miniszter bejelentette, hogy országa termelése 9,1 millió hordó lesz naponta, és az Egyesül Arab Emírségek szakminisztere is közölte, hogy az OPEC teljes termelésnövelésétől függetlenül a szaúdiakkal együtt az eddiginél napi 1 millió hordóval több olajat termelnek ki, mostantól. Az Emírségek minisztere azonban hozzátette, hogy július 1-től viszont a termelés csökkentését is elhatározhatja.

Al-Naimi az ülésen elhatározottakkal kapcsolatban megjegyezte: még "találós kérdés", vajon a megállapodástól megnyugszanak-e a piaci árak.

Csütörtökön késő délután az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciatípus hordónként 36,90 dollár volt a lonodni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE) a legközelebbi, júliusi határidőre, 4 centtel drágább a szerdai zárónál. Korábban 21 centtel volt drágább. Szerdán hordónként 2,22 dollárral 36,86 dollárra olcsóbbodott.

Ugyanakkor a nyugati féltekén irányadó, amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta hordónként 40,05 dollár volt a New York-i árutőzsdén júliusra, 9 centtel drágább a szerdai zárónál. Reggel 23 centtel drágább volt a szerdai zárónál a Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS-jegyzésében, kora délután 6 centtel olcsóbb volt a szerdai zárónál. Szerdán hordónként 2,37 dollárral 39,96 dollárra olcsóbbodott.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft