Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Áprilistól öt százalékkal csökken a világ olajkitermelése

2004.02.11. 08:53
Meglepetésre az OPEC egymillió hordóval csökkenti az olajkitermelést áprilistól és azonnali hatállyal kivon a piacról napi 1,5 millió hordó kvótán felüli termelést. A kartell döntése azonnal jelentősen feljebb lökte az olajszármazékok tőzsdei árait is.
Az északi-tengeri Brent olaj 74 centtel, 29,85 dollárra, a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) márciusi határidős jegyzése pedig azonnal 65 centtel, 33,48 dollárra ugrott, és hasonló mértékben drágult a fűtőolaj, valamint a benzin is a New York-i árutőzsdén, miután a Kőolajexportáló-országok Szervezete (OPEC) meglepetésre kedden úgy döntött, hogy április elsejétől napi egymillió hordóval, 23,5 millió hordóra csökkenti a kitermelési kvóta felső határát.

Több, mint kétmillió hordó

A március 31-ére kitűzött következő ülésen ismét terítékre kerül a kvóta kérdése - nyilatkozta meglehetősen kétértelműen az Egyesült Arab Emírségek olajminisztere. A kínálatot kevesebb mint öt hónapon belül másodszor visszafogó, a világ olajkitermelésének felét ellenőrző OPEC azért határozott így, hogy a téli hónapok után mérséklődő kereslet közepette megakadályozza az árak várható esését - közölte Ali al-Naimi szaúdi olajminiszter. A kartell olajminiszterei arról is döntöttek, hogy a kvótán felül kitermelt mennyiséget azonnali hatállyal 1,5 millió hordóval mérséklik, azaz a termelést valójában összességében mintegy tíz százalékkal, 2,5 millió hordóval fogják vissza.

A Reuters által a múlt héten készített elemzői becslés szerint jelenleg az OPEC tagjai összesen mintegy 1,75 millió hordóval lépik túl a kvótát, de szeretnék az árat mesterségesen magasan tartani, mivel az olajat a rohamosan gyengülő dollárért értékesítik. A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) januári jelentése azzal számolt, hogy az OPEC-olaj iránti kereslet a hőmérséklet emelkedése miatt 23,3 millió hordóra csökken a második negyedévben.