Alfréd
-2 °C
2 °C

Az áresés ellenére nem csökkenti kitermelését az OPEC

2001.10.05. 11:37
Az OPEC várhatóan figyelmen kívül hagyja az általa felállított ármechanizmust, mivel arra számít, hogy az amerikai támadás megindulásakor úgyis emelkedni fognak az olajárak.
Csütörtökön kilencedik munkanapja volt hordónként 22 dollár alatt az OPEC árpolitikája számára irányadó hét OPEC-olajféleség szabadpiaci átlagára. Csütörtökön hordónként 19,91 dollár, szerdán 19,65 dollár volt az átlagár.

Az ármechnizmus szerint csökkenteni kellene

Az OPEC ármechanizmusa szerint napi 500 ezer hordóval kell csökkenteni az összkvótát, ha az OPEC-olaj átlagára tíz egymást követő munkanapon hordónként 22 dollár alatt van. (A megcélzott ársáv túlsó vége 28 dollár; ha a szabadpiaci referenciaár ezt húsz munkanapon át meghaladja, akkor elvileg napi 500 ezer hordóval növelik a termelést.)

A háború úgyis felveri az árakat

Az OPEC elnöke, Sahib Kelil csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy a szervezet most alkalmasint lemond a termelés csökkenéséről, mert a várt amerikai katonai akció úgyis felhajtja majd az árakat. Az OPEC november 14-re rendkívüli miniszteri értekezletet tervez.

Pénteken délelőtt az irányadó szabadpiaci referenciafajta, az északi-tengeri Brent könnyűolaj hordónként 22,48 dollár volt novemberre a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE), 33 centtel drágább a csütörtöki zárónál. Csütörtökön 63 centtel drágult a legközelebbi határidő.