Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Az adatbázis-kezelők húzzák az Oracle szekerét

2001.06.19. 09:43
Összességében sikerrel járt a sokak által kockázatos stratégia: az Oracle ugyan az élesedő piaci verseny miatt 50 százalékkal olcsóbban adja adatbázis-kezelő szoftvereit, de a cég nyeresége alig csökkent a tavalyihoz képest.
A világ második számú szoftvergyártója, az Oracle az elemzők várakozásainál némileg jobb eredményről számolt be a most zárult üzleti negyedévben. A cég ugyanis 855 millió dolláros profitot könyvelhetett el, ami a mérséklődő gazdasági növekedést tekintve azért figyelemre méltó, mert nem sokkal marad el az egy évvel korábbi, 925,9 millió dolláros nyereségtől.

A BBC szerint a befektetőknek ez a vártnál árnyalatnyival jobb eredmény hitet adhat ahhoz, hogy a Nasdaq nem kerül lefelé tartó spirálba.

Féláron kétszer annyit visznek

Az elemzők pozitívan értékelték, hogy az Oracle árbevételének döntő hányadát biztosító adatbázis-kezelő programok értékesítése mindössze egy százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől. Igaz, sokan féltették az Oracle-t, hiszen legnagyobb versenytársai, az IBM és a Microsoft kíméletlen árharcba kezdett ebben az üzletágban, amire a társaság a közelmúltban az adatbázis-kezelő szoftverek árát 50 százalékkal csökkentette a piaci részesedés növelése érdekében.

Alig kisebb bevétel

Emiatt alig csökkent a vállalat árbevétele: ez a három hónap 3,3 milliárd dolláros forgalommal zárult, ami csak százmillió dollárral marad el a 12 hónappal ezelőtti szinttől.

Látják a fényt az alagút végén

A cég vezetése szerint az Oracle túl van a nehézségeken, a jó költséggazdálkodás a későbbiek során meghozza gyümölcsét. A kereslet jelentős élénkülésére a jegybank kamatcsökkentése, valamint a kormányzat adómérséklése is pozitívan hathat a közeljövőben, mivel ezek az IT-kiadások növekedésére sarkallhatják a vállalatokat.