Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Mit mond az Oracle orákuluma?

2001.07.06. 09:25
A gazdasági jövendőmondás nagyasszonya, Barbara Courtney szerint idén semmi jóra nem számíthat a technológiai szektor, az internetes cégek pedig egyébként is azt kapták, amit megérdemeltek.
A legnagyobb amerikai cégek vezetői - akárcsak annak idején Walt Disney és J. Pierpont Morgan - manapság is gyakran a jósok és asztrológusuk szolgáltatásait igénybe véve próbálják kifürkészni, hogy egy-egy döntésük vagy lépésük miként illeszkedik a látható és láthatatlan világok isteni rendjébe.

Az Oracle orákuluma

A szakma nagyasszonya Barbara Courtney, akit a Fortune magazin újságírója faggatott a műhelytitkokról. A 60 éves hölgy 30 éve gyakorolja a jövendőmondást. Egy óra 200 dollárt taksál nála, jelenleg 1800 rendszeres ügyfele van, többségük a Fortune százas és ötszázas listáján szereplő cégek vezetői közül kerül ki.

A gyóntatópapokhoz és a terapeutákhoz hasonlóan a vendégek nevéről mélyen hallgat, annyit azonban elárul, hogy Larry Ellison látogatásának köszönhetően tett szert a szakmában az "Oracle orákuluma" névre.

Kell egy látnok az it-ülésekre

"Nincs mindig igazam" - ismeri el a hölgy, az ügyfelek azonban elégedettek "intuitív tanácsadói" szolgáltatásával, hiszen naptára mindig hetekre előre tele van. Gyakran kérik ki véleményét a részvényárfolyamok alakulásáról, a vállalat egészségi állapotáról, személyi döntésekről, és az is előfordul, hogy részt vesz az igazgatótanácsi ülésen, segédkezve a vezérigazgató teljesítményének értékelésében.

Bűn és bűnhődés

A Wall Street kifejezés jelentése "Egy manhattani pénzügyi közösség gyűjtőneve. A közösség arról a falról kapta a nevét, melyet korai holland brókerek emeltek a tizenhetedik században a dühös, tomahowk-lengető ügyfelek távoltartására." Christopher Buckley

"A dotkom-cégek azt kapták, amit megérdemeltek" - fedi fel Courtney a Wall Street-i látszatvilág mögött rejlő erkölcsi világrendet.

Ami pedig a jövőt illeti, a technológiai szektor vesszőfutása szerinte eltart egészen 2001 végéig, 2002 elején a Nasdaq Composite emelkedni kezd, de "sohasem tér vissza azokra a szintekre, melyeket 1999-ben és 2000-ben láttunk". A jövő ismerője szerint az eljövendő emelkedésben a Cisco, az Apple, a Sun, az Oracle és a Hewlett Packard jár majd az élen. De az idős hölgy fantáziát lát a biotechnológiában is: "A vállalatok még igazából el sem kezdtek gondolkodni azon, milyen következményekkel jár a Human Genom Project a technológiai szektor számára".