Szabolcs
20 °C
35 °C

Az óriások Ázsiában vannak

2008.07.12. 08:32
Több százezer négyzetméteren több ezer üzlet – ha azt gondoltuk, hogy az Aréna pláza a maga 180 ezer négyzetméterével nagy, tévedtünk. Nézzük, melyek a világ legnagyobb bevásárlóközpontjai. Azt sem gondoltuk volna, hogy a Fülöp-szigetek plázanagyhatalom.

10. Berjaya Times Square Kuala Lumpur

A világ tizedik legnagyobb bevásárlóközpontja a Kuala Lumpur-i Berjaya Times Square-ben található. 700 ezer négyzetméterével ez a világ legnagyobb egyszerre felhúzott épülete. A pláza ezen belül 320 000 négyzetmétert foglal el, több mint ezer üzlettel, szórakoztató-központokkal, Malajzia első 3D IMAX mozijával várja a vásárlókat.

9. SM Megamall

A Fülöp-szigeteken található a világ kilencedik legnagyobb plázája, a maga 331 679 ezer négyzetméterével. Az ország egyik első korcsolyapályája is itt épült. A két épületrészt összekötő hídon számos étterem található. 1989-ben kezdték meg az építkezést, 1991-ben adták át a kész központot. Egy ideig ez volt az ország legnagyobb plázája, de mint látni fogjuk, gyorsan építettek még ennél is hatalmasabb bevásárlóközpontokat.

8. SM City North EDSA

A világ nyolcadik legnagyobb plázája is a Fülöp-szigeteken épült, 331 861 négyzetméter az alapterülete. A bevásárlóközpont nagyon régi, 1983-ban építették, azóta számos felújításon ment keresztül. Van benne bowlingpálya, étteremek, szórakoztató-központok és 12 mozi. Jelenleg is felújítás alatt áll, 2009-ben nyitják meg az új szárnyakat.

7. Cevahir Shopping Centre

Az egyetlen európai pláza, amely befért a tizes listába, Törökországban, Isztambulban van. 2005 októberében nyitották meg, 348 000 négyzetméter a területe. Eredetileg kereskedelmi központnak épült, felhőkarcolókkal és kiskereskedelmi egységekkel. Nyolc évig épült, folyamatosan csúsztak az átadással. Öszesen 343 üzlet, 34 gyorsétterem, 14 étterem, 12 mozi található itt. Az épület homlokzatán láthatjuk a világ legnagyobb óráját is, háromméteres számokkal.

6. West Edmonton Mall

Az egyetlen nem ázsiai bevásárlóközpont a top tizes listában a kanadai Edmontonban található. 1981-ben kezdték el építeni, több toldással érte el jelenlegi méretét. Most 570 ezer négyzetméternyi a teljes területe. Méreteit jelzi, hogy a parkolószintjén húszezer autó fér el, több mint 23 ezer ember dolgozik ott, naponta 60-150 ezer vásárló fordul meg a központban. A plázában egy szórakoztató-központ is van, eredetileg Fantasyland névre hallgatott, de ezt megváltoztatták, mert a Walt Disney beperelte őket.

5. Dream Mall

Megint Ázsiában járunk, a Dream Mall (álompláza) Tajvanon, Kaoszeung városban található. A bevásárlóközpontot egy nemzetközi cég, a baltimore-i székhelyű tervezőiroda, az RTKL építette. Tavaly nyílt meg, és minden megtalálható benne, ami egy pláza tartozéka, az éttermektől kezdve mozin át egészen az edzőtermekig. Bónuszként egy óriáskereket is felhúztak benne.

4. SM Mall of Asia

A Fülöp-szigetek plázanagyhatalom lehet, ez az egyetlen ország, mely több bevásárlóközonttal is befér a legnagyobbak közé. Két éve nyílt meg a MOA néven ismert pláza, alapterülete 407 101 négyzetméter. A bevásárlóközpont egyik nevezetessége, hogy itt nyílt meg az ország első IMAX mozija. Ezen kívült egy nagy, 61x30 méteres korcsolyapályát is építettek ide.

3. Central World

A Central csoport tulajdonában lévő bevásárlóközpont Bangkok legnagyobb plázája. 800 ezer négyzetméterével még Dél-Kelet-Ázsia ilyen jellegű épületei közöt is az első helyen áll. Eredetileg World Trade Centre-nek hívták, nyolcemeletes, és viszonylag régen, 1990-ben nyitották meg. Eredetileg "csak" 300 ezer négyzetméteres volt, de egy 2003-as bővítésnél hozzáépítettek még 550 ezer négyzetmétert. A központ – saját bevallásuk szerint – napi 150 ezer vásárlót fogad.

2. Golden Resourses

A világ második legnagyobb bevásárlóközpontja Kínában található, beceneve a Nagy Fal. A pekingi óriáspláza hat emeleten és 680 ezer négyzetméteren terül el. 2004 októberében adták át húsz hónapos építkezés után. Nyitáskor napi ötvenezer vásárlóval számoltak, de a tényleges vásárlók száma elmaradt a várttól. Valószínűleg azért, mert az árak túl magasak voltak a kínaiaknak, a turisták számára pedig nehezen megközelíthető helyen van.

1. South China Mall

A világ legnagyobb plázája hol máshol lenne, mint Kínában. A Tungkuanban épült 892 ezer négyzetméteres bevásárlóközpontban 1500 üzlet van (a budapesti Aréna Pláza 180 ezer négyzetméteres). A szinteket hét tematikus zónára osztották, ezek Amszterdam, Párizs, Róma, Velence, Egyiptom, a Karibi-szigetek és Kalifornia. Bár már 2005-ben nyitott meg, még mindig nagyon sok a kibérelhető terület, sok az üres üzlet. Elemzők szerint a kevés bérlő oka, hogy Tungkuan kertvárosi részében van a pláza, és szinte csak autóval lehet odamenni.