Auguszta
-3 °C
2 °C

Olajdollárokban úszik Oroszország

2005.09.30. 08:23
Idő előtt törleszti külföldi adósságát, egészségügyi és oktatási reformokat indít el Oroszország, miután a kőolaj magas világpiaci ára miatt az idei évet költségvetési többlettel zárja.
Tetemes költségvetési többlet, idő előtt és hatalmas tételekben törlesztett külföldi adósság, évente közel tizedével növekvő reáljövedelmek: ezekkel a mutatókkal büszkélkednek vezető orosz politikusok ezekben a hetekben. Miközben nyugaton kormánypolitikusok keservesen és vergődve próbálják az államháztartás hiányát csökkenteni, az orosz költségvetésben az idén 7 százalékos többletet várnak.

A magas olaj- és nyersanyagáraknak köszönhetően a gazdasági növekedés továbbra is erőteljes, és ez önmagában is teret nyit az egészségügy, az oktatás és a lakásviszonyok számos égető problémájának kezelésére. A főbb makrogazdasági mutatók szinte egyetemleges javulásával szemben az infláció viszont makacsul tartja magát a 10 százalék körüli szinten.

Mint a Reuters emlékeztet, az orosz kormány máris megállapodott a Párizsi Klubba tömörült kormányhitelezőkkel 15 milliárd dollárnyi adósság idő előtti törlesztéséről. Alekszej Kudrin pénzügyminiszter egy minapi moszkvai befektetési tanácskozáson kijelentette, hogy az adott viszonylatban fennmaradó 28 milliárd dolláros hányadot a kormány szintén gyorsítva - adott esetben akár egy ütemben - szeretné visszafizetni, ha ehhez a hitelezők hozzájárulnak. A piacok elégedetten nyugtázzák Moszkva igyekezetét, ennek részeként az amerikai tízéves államkötvényhez hasonló orosz papír kamatfelára nemrég 100 bázispont alá csökkent.