Gerzson
-3 °C
2 °C

A leggazdagabb orosznak nyolcmilliárd eurós a vagyona

2003.01.22. 10:32
Változatlanul Mihail Hodorkovszkij, a második legnagyobb orosz kőolajtársaság, a Jukosz elnöke és többségi tulajdonosa számít a leggazdagabb oroszoknak, 8 milliárd euró értékűre becsült vagyonnal.
Az EuroBusiness című brit lap nyilvánosságra hozta Európa leggazdagabb polgárainak 100-as listáját, amelyen 9 orosz szerepel. A hazai elemzők ennek alapján állították össze az orosz krőzusok névsorát: a kedden közzétett lista alapján a neveket illetően nincs különösebb eltérés az orosz adatokhoz képest, és szakértők szerint a számok arról tanúskodnak, hogy az orosz elit csúcsa gyorsabban gazdagodik, mint a nyugat-európai felső tízezer. A 39 éves Hodorkovszkij egyébként a 8. leggazdagabb európai az EuroBusiness szerint.

Nyugdíjas 1,8 milliárddal

A Jukosz alapítóját egy másik olajvállalkozó, Roman Abramovics, a Szibnyefty elnöke követi, 3,3 milliárd euróra becsült vagyonnal. Mihail Friedman, az Alfa pénzügyi csoport vezetője 2,6 milliárddal a harmadik helyen áll. Őt követi - 1,8 milliárd euróval - a legtehetősebb orosz nyugdíjas, Rem Vjahirjev, az orosz gázipari óriás, a Gazprom egykori elnöke.

Csernomirgyin: 1,35 milliárd

Vlagyimir Potanyin nikkel- és alumíniumbáró 1,74, Vagit Alekperov, a legnagyobb orosz olajtársaság, a Lukoil elnöke 1,7, Vlagyimir Bogdanov, a szintén olaj- és gáziparban érdekelt Szurgutnyeftyegaz első embere 1,45 milliárd eurós vagyonnal rendelkezik a brit szakértők adatai értelmében. A nyolcadik helyen ugyancsak egy volt Gazprom-vezér, Viktor Csernomirgyin egykori miniszterelnök, jelenlegi kijevi orosz nagykövet áll, 1,35 milliárd euróval. A kilences listán a gyakran maffia-kapcsolatokkal vádolt Oleg Deripaszka, a Russzkij Aljuminij tulajdonosa a sereghajtó, 1,3 milliárd euróval.

Csukcsföld kormányzója duplázott

Elemzők szerint az orosz szupergazdagok növelik vagyonukat a leggyorsabban Európában. Ebben a Csukcsföld kormányzói posztját is betöltő Abramovics áll az élen, aki duplájára növelte vagyonát egy év alatt. A lista ugyanakkor nem egészen pontos: több szakértő biztos abban, hogy Alekperov a leggazdagabb orosz, de a Lukoil pontos tulajdonosi viszonyai nem nyilvánosak.

Fiatalok és gazdagok

A legmódosabb oroszok másik, európai társaiktól megkülönböztető jellegzetessége fiatal életkoruk. A 68 és Vjahirjev, és a 64 esztendős Csernomirgyint leszámítva nincs köztük nyugdíjas korú személyiség: még az 52 éves Alekperov is idősnek számít a 35-42 éves nagyvállalkozók mezőnyében. Orosz szakértők meglátása szerint ennek egyszerű a magyarázata: a nyugat-európai kapitalizmus évszázadok alatt fejlődött ki, míg Oroszországban néhány év alatt tettek szert mesés vagyonokra - természetesen főleg az energikus fiatalok.