Szilárda
0 °C
6 °C

Tőkemenekülést okoz Hodorkovszkij letartóztatása?

2003.10.27. 08:33
Az Oroszország iránti befektetői bizalom megrendüléséhez vezethet, hogy az orosz hatóságok szombaton letartóztatták és vád alá helyezték Oroszország leggazdagabb emberét. Ez azonban várhatóan nem befolyásolja a magyarországi olajszállításokat.
Az orosz üzleti világban a hírek szerint bombaként robbant a legnagyobb orosz vállalat, a Jukosz elnökének előzetes letartóztatása és vád alá helyezése. Ennek nyomán akár már ma meredeken zuhanhatnak az árfolyamok az orosz piacon és a rubel is jelentősen meggyengülhet. Mihail Hodorkovszkij letartóztatása azonban várhatóan nem befolyásolja a magyarországi olajszállításokat - nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Ferencz I. Szabolcs, a Mol kommunikációs igazgatója.

Megroppant befektetői bizalom

Hosszú távon szakértők szerint az idézheti elő az Oroszország iránti befektetői bizalom megroppanását, ha a hatóságok elkobozzák vagy zárolják Hodorkovszij vagyonát.

Az orosz iparos- és vállalkozói szövetség mindenesetre máris élesen bírálta a hatóságok lépését. Állásfoglalásuk szerint az orosz üzleti elit elveszítette a hatalom iránti bizalmát, lényegében megszűnt köztük a párbeszéd.

Az orosz speciális erők szombat hajnalban rohamozták meg Hodorkovszkij magánrepülőgépét, percekkel azután, hogy az leszállt a novoszibirszki repülőtéren. Ezután Moszkvába szállították, ahol a bíróság elrendelte két hónapra szóló előzetes letartóztatását.

Adócsalás és sikkasztás

Az orosz főügyészség bűncselekmények egész sorával, egyebek között sikkasztással, adócsalással, sőt hamisítással vádolja a Jukosz 40 éves elnökét, aki a vád szerint egymilliárd dollárral károsította meg az orosz államot. A letartóztatást az ügyészség szerint az tette szükségessé, hogy Hodorkovszkij pénteken az idézés ellenére nem jelent meg a kihallgatáson. A Jukosz szóvivője szerint azonban az idézésre válaszul írásban közölték az ügyészséggel, hogy Hodorkovszkij üzleti körúton van, így nem tud megjelenni.

Az ügyészség korábban már vádat emelt a Jukosz két vezetője ellen. Platon Lebegyevet, a Menatep elnökét már júliusban letartóztatták, Vaszilij Sahnovszkijt, a cég egyik részvényesét és igazgatósági tagját pedig egy héttel ezelőtt vádolták meg adócsalással. Hodorkovszkijt - aki 1987-ben alapította meg a Menatep bankot, amelyen keresztül 1995-ben aukción szerzett többségi részesedést a Jukoszban - eddig kétszer is kihallgatták, a cég székházában pedig júliusban 17 órás házkutatást tartottak.

A Jukosz elleni eljárás mögött a legtöbb elemző szerint az áll, hogy Hodorkovszkij, aki nyolcmilliárd dolláros vagyonával Oroszország leggazdagabb embere, nem volt hajlandó anyagilag támogatni Putyin újraválasztási kampányát, miközben nyíltan kiállt a duma két jobboldali ellenzéki pártja, a Jabloko és a Jobboldali Erők Szövetsége mellett.