Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Hajtóvadászat az orosz milliárdosok ellen?

2003.12.29. 08:48
Kapcsolódók (1)
Az orosz állami számvevőszék felülvizsgálja az elmúlt tíz év privatizációs ügyeit.
Az orosz állami számvevőszék bejelentette, hogy felülvizsgálja az elmúlt tíz év privatizációs ügyeit - jelentette az AP. A döntést a számvevőszék vezetőjének Vlagyimir Putyin elnökkel tartott megbeszélése után hozták.

"Le kell sújtani"

Az államfő, aki a Jukosz-ügy kirobbanása után többször hangsúlyozta, szó sincs a korábbi privatizációs döntések megkérdőjelezéséről, a múlt héten közölte: meg kell nézni, hogyan zajlott az állami vagyon eladása és le kell sújtani azokra, akik a privatizációs folyamat során törvénysértést követtek el. Ez, mint mondta, öt-tíz oligarchát érinthet. Egyes esetekben már korábban is folytak ellenőrzések, de most először tűzik feladatul az egész privatizációs folyamat felülvizsgálatát.

A moszkvai bíróság a múlt héten újabb három hónappal meghosszabbította a Jukosz olajtársaság legnagyobb részvényesének és egykori vezérigazgatójának, Mihail Hodorkovszkijnak a letartóztatását és ugyancsak börtönben marad július óta letartóztatásban levő tulajdonostársa, Platon Lebegyev.

Átrendeződés

Az átrendeződés további jeleként bejelentették, hogy az állami irányítás alatt álló kőolaj- és földgázkitermelő vállalatok összefognak a szibériai természeti kincsek feltárása és kiaknázása érdekében. A világ legnagyobb gáztársasága, a Gazprom, a Rosznyefty és a Szurgutnyeftyegaz szerződést írt alá egy konzorcium létrehozásáról, amely tevékenységét Kelet-Szibériában és Jakutföldön fejtené ki. Becslések szerint ezek a területek 6,6 trillió köbméter földgázt rejtenek.

A Szurgutnyeftyegaz ugyan magánkézben van, de nincsenek külföldi tulajdonosai. Az állami támogatást élvező konzorcium, amelynek cégei eddig csaknem kizárólag Nyugat-Szibériában és a Sarkkörön túli területeken voltak érdekeltek, ezzel behatol a Jukosz és a BP területére.