Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Oroszországban 36 milliárdosé a GDP negyede

2004.05.13. 14:50
Még mindig Mihail Hodorkovszkij a leggazdagabb orosz, őt követi Roman Abramovics. Oroszországban a GDP 24 százaléka 36 milliárdos kezében van.
Oroszországban a 36 dollármilliárdosé a nemzeti össztermék (GDP) 24 százaléka - derült ki a Forbes magazin csütörtökön megjelent orosz kiadásából, amely, az ország történetében először, listát tett közzé a 100 legvagyonosabb oroszról. A 277 amerikai milliárdos az Egyesült Államok GDP-jének csupán 6 százalékát birtokolja - közölte összehasonlításként a magazin.

Mihail Hodorkovszkij, a Jukosz olajvállalat volt tulajdonosa - tavaly októberi letartóztatása ellenére - még mindig a leggazdagabb orosz a maga 15,2 milliárd dollárra becsült vagyonával. A "feltűnést kerülő" Roman Abramovics, a Szibnyeft olajcég tuladonosa 12,5 milliárd dollárjával a második legvagyonosabb, ráadásul magénak mondhatja a patinás londoni Chelsea futballklubot is.

"A száz legjelentősebb orosz vagyon kétharmada nyersanyag-exportból származik", csupán 30 százalékuk ered a gazdaság egyéb szektoraiban alapított vállalkozásokból - hangsúlyozta Pavel Hlebnyikov, az oroszországi Forbes főszerkesztője, amikor újságírók jelenlétében bemutatta a listát.

A 36 dollármilliárdos közül 32 él Moszkvában, vagy legalább ott intézi üzleti ügyeinek oroszlánrészét, ezért az orosz főváros világelső a benne lakó milliárdosok számát tekintve - adta hírül a magazin. A lista szerzői megjegyezték: becsléseik április közepén készültek, amikor a moszkvai tőzsdén a legélénkebb volt a forgalom, ám azóta a részvényindex a januári szintre esett vissza.