Marcell
19 °C
32 °C

Oroszországban egyre jobban szeretik az eurót

2002.09.19. 09:54
Az új európai fizetőeszköz bevezetése óta először fordul elő, hogy az oroszok több eurót vásárolnak, mint dollárt.
Az orosz központi bank felmérése szerint az euró térnyerése az amerikai valuta rovására történik, s a változás a dollárnak az euróhoz viszonyított idei 15 százalékos visszaesése után következett be.

Oroszországban az utóbbi tíz évben a dollár uralta a gazdasági életet, azonban a hivatalos adatok szerint júliusban az orosz bankok több mint 700 millió dollár értékben importáltak eurót, míg amerikai valutából csupán 573 millióra volt szükség.

Még mindig nem bíznak a rubelben

Az országban az egyetlen törvényes fizetőeszköz a rubel, az oroszok mégis sokkal jobban bíznak a kemény valutában. (Ez egyébként általában jellemző a kelet-európai országokra, például Romániára is, ahol sokáig a német márkát kedvelték, ám az euró bevezetése után a figyelem a dollár felé fordult.)

Az nagyon oroszok érzékenyek az árfolyam-ingadozásra, s nehezen felejtik el, hogy 1990-től három egymást követő gazdasági válságon ment keresztül. Akkor emberek millióinak nyakán maradt rengeteg értéktelen rubel, így azóta feszült figyelemmel követik a valutaárfolyamok alakulását.

Júliusban, amikor a dollár értéke első alkalommal csúszott az euró árfolyama alá, az orosz kormány kénytelen volt figyelmeztetni az ország lakosságát, hogy ne mondjon le dollártartalékairól. Szakemberek szerint az euró jelenlegi térnyerése dacára a dollár továbbra is fontos szerepet tölt majd be Oroszország gazdasági életében.