Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Oroszországban egyre jobban szeretik az eurót

2002.09.19. 09:54
Az új európai fizetőeszköz bevezetése óta először fordul elő, hogy az oroszok több eurót vásárolnak, mint dollárt.
Az orosz központi bank felmérése szerint az euró térnyerése az amerikai valuta rovására történik, s a változás a dollárnak az euróhoz viszonyított idei 15 százalékos visszaesése után következett be.

Oroszországban az utóbbi tíz évben a dollár uralta a gazdasági életet, azonban a hivatalos adatok szerint júliusban az orosz bankok több mint 700 millió dollár értékben importáltak eurót, míg amerikai valutából csupán 573 millióra volt szükség.

Még mindig nem bíznak a rubelben

Az országban az egyetlen törvényes fizetőeszköz a rubel, az oroszok mégis sokkal jobban bíznak a kemény valutában. (Ez egyébként általában jellemző a kelet-európai országokra, például Romániára is, ahol sokáig a német márkát kedvelték, ám az euró bevezetése után a figyelem a dollár felé fordult.)

Az nagyon oroszok érzékenyek az árfolyam-ingadozásra, s nehezen felejtik el, hogy 1990-től három egymást követő gazdasági válságon ment keresztül. Akkor emberek millióinak nyakán maradt rengeteg értéktelen rubel, így azóta feszült figyelemmel követik a valutaárfolyamok alakulását.

Júliusban, amikor a dollár értéke első alkalommal csúszott az euró árfolyama alá, az orosz kormány kénytelen volt figyelmeztetni az ország lakosságát, hogy ne mondjon le dollártartalékairól. Szakemberek szerint az euró jelenlegi térnyerése dacára a dollár továbbra is fontos szerepet tölt majd be Oroszország gazdasági életében.