Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Moszkva visszaállamosítja az olajkitermelést?

2006.05.29. 07:29
Az orosz kormány fontolgatja, hogy többségi részesedést szerez a külföldi olajcégekkel, az Exxon Mobillal, a Shell-lel és a Totallal közösen birtokolt nagy olajkitermelési projektekben.

A természeti erőforrások minisztériuma közölte: megfontolandónak tartja a tudományos akadémia javaslatát, amely szerint a külföldi cégek tulajdoni hányadát a közös olaj- és gázkitermelési projektekben 50 százalék alá kellene szorítani. A minisztérium a hatékonyság fokozására hivatkozik, sokan mégis erős párhuzamot látnak a dél-amerikai stílusú, Hugo Chavez venezuelai elnök által bevezetett és az utóbbi hónapokban Bolíviában és Ecuadorban is követett visszaállamosítással.

A lépések a világ legnagyobb olajcégeit érinthetik: az Exxon Mobil a Szahalin 1, a Shell a Szahalin 2, a Total pedig a Karjaga projektbe fektetett több milliárd dollárt. A bejelentés nem előzmények nélküli. A Vedomosztyi napilap értesülése szerint Putyin elnök a természeti energiaforrások kiaknázásáról szóló törvény megváltoztatását követeli. Az új jogszabályban várhatóan a korábbinál több olaj-, illetve földgázmezőt minősítenek majd "stratégiai tartaléknak", ami jogi korlátokat állít a külföldi tulajdonszerzés elé. A kormány által már jóváhagyott szerződéseket mindazonáltal a jelenleg érvényes jogszabályok szerint nem lehet felmondani, és egyelőre a minisztérium sem árulta el, milyen lehetőségeket lát a külföldiek tulajdoni hányadának mérséklésére. Az elemzők a Jukosz példája alapján úgy látják: ötletekben nem lesz hiány.