Auguszta
-7 °C
0 °C

Orosz gazdasági válsággá fajul a grúz konfliktus

2008.09.10. 14:58
Már a hitelfolyósítások korlátozására kényszerülnek az orosz bankok a grúziai katonai beavatkozás nyomán kibontakozott tőkemenekítés miatt, ami már a reálgazdaságban is kezdi éreztetni a hatását, áll a szerdai Financial Timesban. A devizatartalékok az 1998-as fizetési válság óta nem látott ütemben csökkentek.

A londoni gazdasági napilapnak banki források azt mondták: Oroszország az 1998-as törlesztési leállás óta a legsúlyosabb válsággal néz szembe. Az orosz tőzsde részvényindexe 40 százalékot zuhant május óta, és a grúziai konfliktus után bekövetkezett, elemzők által 20 milliárd dollárra becsült tőkemenekítés immár likviditási apályt okoz, írta a Financial Times. A lap által idézett bankárok szerint az így kialakult hitelszűke az ingatlan- és a kiskereskedelmi szektort sújtja leginkább.

Egy magas beosztású banki illetékes azt mondta, több ingatlanfejlesztő vállalkozás nem tud beruházásokat befejezni, mert sehonnan nem kapnak pénzt, még állami bankoktól sem. A forrás hozzátette, senki nem volt felkészülve arra, hogy a pénzhiány ilyen gyorsan jelentkezik. "Senkinek nincs pénze. Az államnak rengeteg készpénze van, de a bankszektor és a tőkepiacok nemigen hatékonyak ennek terítésében. Az állam úszik a likviditásban, a miközben a magánszektorban aszály pusztít" – fogalmazott a Financial Times által idézett moszkvai bankár.

Az értékpiaci árfolyamzuhanást súlyosbítja, hogy számos nagybefektető orosz nagyvállalatok részvényeit kínálta fedezetként a terjeszkedéshez felvett hitelek ellenében. A hitelező bankok azonban az árfolyamesések miatt további fedezet-kiegészítéseket követelnek, ami még nagyobb tőzsdei eladási hullámot eredményez, mivel a vállalkozások képtelenek egyéb finanszírozási forrást találni, idéz a brit lap bankárokat és kereskedőket.

Az Alfa Bank, az egyik legnagyobb orosz magánbank elnöke egy moszkvai üzleti fórumon a Financial Times idézete szerint azt mondta, hogy az orosz gazdaság a lassulás "veszélyes" jeleit mutatja, miközben gyorsul az infláció, és lassul a reáljövedelem-emelkedés.

A Goldman Sachs befektetési bank adatai szerint csak az augusztus 22-ével zárult két hétben 21 milliárd dollár tőke áramlott ki Oroszországból, és a devizatartalékok az 1998-as fizetési válság óta nem látott ütemben csökkentek. A Lehman Brothers befektetési bank számításai szerint az augusztusi tőkekiáramlás legalább 15-20 milliárd dollár volt.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő által a térségi szuverén adósok kilátásairól Londonban tartott minapi telekonferencián ugyanakkor a ház szakértői azt mondták: a grúziai háború közvetlen költségei Oroszország szempontjából "meglehetősen jelentéktelenek", az orosz gazdaság szuverén adósi mutatói nagyon erősek, a központi devizatartalék pedig több mint 580 milliárd dollár, ami hatalmas ellenálló-képességet ad az orosz gazdaságnak a rövid távú tőkeáramlási folyamatokkal szemben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!