Arnold, Levente
17 °C
28 °C

Félnek a nõi vodkától az orvosok

2008.03.17. 10:58
Igor Volodin azt vallja, hogy a vodka nem ártalmasabb, mint a csokoládé. Büszke arra, hogy õ dobta piacra az elsõ, kifejezetten nõknek szánt vodkát, melyet salátákhoz ajánl egy kimerítõ torna után. De nem mindenki örül a Damszkaja (Nõi) vodka terjedésének Oroszországban.

December óta kapható Oroszországban a kifejezetten nõknek készül Damszkaja vodka. Szentpéterváron gyártják, egy üveg 300 rubelbe (13 dollárba) kerül. A gyártó a sikeres, iskolázott, jól keresõ nõket tekinti fõ célcsoportnak – tudósít a Reuters. A nõi vodka sikeresen indult, az elõzetes adatok alapján márciusban 115 ezer üveget adnak el belõle. Lágy íze miatt salátákhoz vagy más könnyû éteekhez ajánják.

De nem mindenki örül az új vodka megjelenésének. Orvosok szerint súlyos következményei lehetnek az egyre népszerûbbé váló ital terjedésének. Attól félnek, hogy újabb alkoholisták jelennek meg abban az országban, melyben amúgy is nagyon sok az alkoholproblémákkal küzdõ ember. Oroszorszában jelenleg 2,5 millió regisztrált alkoholista él, de valójában az alkoholisták száma ennek a hétszerese lehet, vagyis a népesség tizede érintett. Az országban a vodkapiac 15,5 milliárd dolláros forgalmat bonyolít, évente 2,2 milliárd liter vodkát adnak el. A forgalom gyorsan nõ az új márkáknak, prémium brandeknek köszönhetõen.

Az egyik moszkvai rehabilitásciós központ vezetõje, Jurij Szorokin azt mondja, hogy a betegek 60 százaléka nõ és nagyon sok köztük a milliomosfeleség. Szerinte a nõi alkoholizmus komoly probléma, ráadásul csak a jéghegy csúcsát látják. Az utóbbi években soha nem látott módon emelkedett az életszínvonal Oroszországban, de a magasabb fizetések és a drága italok megjelenése nem változtatta meg az ivási szokásokat.

A Damszkaja vodka hirdetéseiben egy elegáns, halványlila üveget mutatnak. Egész Moszkva tele van a plakátokkal, a metróban, utcai plakátokon, nõi magazinok fõoldalán. A gyártó, Igor Volodin szerint kell egy ital, mely kifejezetten nõknek szól. "Moszkvában van rózsaszín taxi a nõknek, vannak nõi cigaretták, de vodka nem volt" – magyarázta.

Igor Volodin Deyros nevû cége már tíz éve gyárt vodkát Oroszországban.