Dezső
14 °C
27 °C

A legnagyobb szerb bankot venné meg az OTP

2004.06.23. 16:14
A távirati iroda értesülései szerint az OTP pályázik a legnagyobb szerb hitelintézet megvásárlására. A magyar bank nem kommentálta a híreket. A szerb jegybank szerint az OTP kívánatos befektető, és pályázat esetén zöld utat kapna.
Az MTI pénzügyi körökből származó értesülései szerint az OTP Bank is szándéknyilatkozatot nyújtott be a mérlegfőösszege alapján ötödik legnagyobb szerb hitelintézet, a Jubanka megvásárlására. Az OTP nem kommentálta az információt.

Kívánatos befektető

Radovan Jelasity, a szerb jegybank elnöke az MTI-nek elmondta: tíz pályázó nyújtott be szándéklevelet a Jubanka megvásárlására a privatizációs ügynökhöz, a BNP Paribas-hoz, az érdeklődők többsége európai bank, illetve pénzügyi befektető.

"Az OTP Bankot a nemzeti bank kívánatos befektetőnek tartja, s ha pályázik, valószínűleg zöld utat kap majd" - reagált Jelasity a legnagyobb magyar hitelintézet privatizációs tenderen való részvételéről szóló értesülésre, hozzátéve, hogy a Szerb Nemzeti Bank engedélye a második fordulóba való bekerüléshez szükséges.

112 millió euró

A belgrádi székhelyű Jubanka mintegy 217 millió eurós mérlegfőösszege alapján a legnagyobb a magánosításra váró szerb hitelintézetek közül. A banknak 88 egységből álló hálózata van, s a tavalyi évet mintegy hétmillió eurós veszteséggel zárta. A bank könyv szerinti saját tőkéje 2003 végén meghaladta a 116 millió eurót.

A Jubanka privatizációs pályázatát május 28-án hirdették meg és június 19-ig lehetett beadni a szándékleveleket. A tranzakció kétfordulós és várhatóan október végéig lezárul. A Szerb Nemzeti Bank elnöke korábban a sajtónak nyilatkozva legalább 112 millió euróra becsülte a bank 88 százalékos állami tulajdonrészének értékét.

"Az ár mindig fontos, de legalább ilyen fontos, hogy komoly, tőkeerős stratégiai tulajdonoshoz kerüljön a Jubanka, ezért is szabta a tulajdonosi jogokat gyakorló Pénzügyminisztérium a pályázóknál feltételül a legalább 5 milliárd eurós konszolidált mérlegfőösszeget és hirdette meg értékesítésre a teljes állami pakettet" - mondta Jelasity. A másik részvételi kritérium, hogy a pályázónak nemzetközi működési gyakorlata legyen legalább egy európai ország lakossági bankpiacán.

A szerb államnak a 47 szereplős bankpiac 16 kereskedelmi bankjában van részesedése, közülük 12-ben többségi tulajdonos. A részesedésekhez tavaly, adósságkonverzió révén jutott, amikor átvállalta a bankok külföldi állami és magánhitelezőkkel szembeni adósságait.

A szerb bankrendszer összesített saját tőkéje 2004. március 31-én mintegy 1,2 milliárd euró, összesített mérlegfőösszege mintegy 5,4 milliárd euró volt. Az állam közvetlen részesedése a bankrendszerben 46,29 százalék, ebből 32,15 százalék többségi, 14,14 százalék pedig kisebbségi részesedésben testesül meg.

Több eladó bank

A jegybankelnök elmondta: az idén még három bank - a vajdasági Novosadska banka és Continantal banka, továbbá a nisi központú Niska banka - privatizációját tervezik. Ezeket a tranzakciókat azonban csak a Jubanka-privatizáció befejezése után indítják el. Ezt Jelasity azzal magyarázta, hogy így ezekbe a Jubankára sikertelenül pályázók is bekapcsolódhatnak, s nem fenyeget az a veszély sem, hogy a befektetők felosztják egymás között az eladásra kínált bankokat.

A jegybankelnök szerint a magyar befektetők még mindig kivételnek számítanak Szerbiában, amin változtatni kellene. "A magyar tőkekivitel ösztönzésére még nálunk is van mit tenni, de a magyar államnak is aktívabban kellene segítenie a magyar vállalkozók szerbiai befektetéseit az Eximbankon és a Mehiben keresztül" -- mondta. A Szerbiába kihelyezett közvetlen magyar befektetések jelenleg alig érik el az egymillió dollárt.

"Már több mint 1100 vállalatot privatizáltunk, a krémje kétségtelenül elkelt, de azért vannak még érdekes cégek" - mondta Jelasity. Úgy vélekedett, hogy a magyar állam más országokhoz - például Németországhoz vagy az Egyesült Államokhoz -- hasonlóan garanciával átvállalhatná a Szerbiában vállalkozóktól a rizikó egy részét, s részt vállalhatna a Szerbiába irányuló kivitel finanszírozásában is.