Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Orosz bankot vesz az OTP

2006.07.03. 10:55
Az OTP Bank megvásárolja a moszkvai központú Investsberbank csoport 96,4 százalékát 477 millió dollárért (373 millió euró, 105,16 milliárd forint), amelynek adásvételi szerződését hétfőn írták alá Moszkvában - jelentette be a pénzintézet a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A szerződést az eladók képviselői mellett az OTP Bank képviseletében Csányi Sándor elnök-vezérigazgató és Wolf László vezérigazgató-helyettes írta alá. A vételár az OTP Bank álláspontja szerint reális és értékarányos, megfelel az Investsberbank Csoport jelenlegi piaci értékének, egyben tükrözi az Oroszországi Föderáció intenzív növekedési kilátásaira alapozott potenciális üzleti értéket.

Benne az ötvenben
Az oroszországi bankcsoport 979,5 millió eurós mérlegfőösszege alapján a több mint 1200 szereplős oroszországi piac első 50 bankjának egyike, saját tőkéje 101,5 millió euró, a 2005-ös üzleti évet 9,1 millió eurós adózás előtti eredménnyel zárta.

A vételár 90 százalékát a szükséges oroszországi és magyarországi hatósági engedélyek birtokában, az ügylet zárásakor, várhatóan 2006 őszén utalja át az OTP az eladóknak, 10 százalékot pedig az esetlegesen felmerülő garanciális igények érvényesítésére egyéves időtartamra letétbe helyeznek.

Több hónapos és minden részletre kiterjedő elemző munka és átvilágítás előzte meg az ügylet létrejöttét, amelyben az OTP Bank akvizíciós munkacsoportján kívül a hitelintézet tanácsadói, auditorként a PricewaterhouseCoopers, jogi szakértőként a Baker&McKenzie iroda képviselői vettek részt - közölte az OTP.

Az Investsberbank Csoportot három bank alkotja: a moszkvai székhelyű Investsberbank, az általa 2000-ben megvásárolt novorosszijszki székhelyű Promfinservicebank és a 2004-ben megvásárolt omszki székhelyű Omskpromstroibank. A két megvásárolt bank beolvadása az Investsberbankba várhatóan 2006. augusztusában lezárul.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!