Szilárda
-4 °C
3 °C

Az európai vállalatoknak nem tetszik az amerikai szigor

2002.08.13. 10:32
Felháborodással fogadta a New York-i tőzsdéken is jegyzett európai társaságok nagy része a vállalati visszaélések megakadályozására hivatott új egyesült államokbeli jogszabályt. A brüsszeli bizottság elfogadhatatlannak tartja az USA törvényeinek területen kívüli alkalmazását.
Jókora felfordulást okozott Európában és a világ más részein is az az új egyesült államokbeli jogszabály, amely a vállalati botrányok nyomán szigorú intézkedésekkel akarja elejét venni a visszaéléseknek.

A Sabranes-Oxley-törvény, amelynek várható külföldi hatásait a Financial Times és a The Wall Street Journal (WSJ) is elemezte hétfői számában, világszerte több mint 1300, az USA részvénytőzsdéin jegyzett társaságot érint, a londoni FTSE 100-as indexén szereplő cégeknek például a felét, míg Németországban 24 vállalatot.

A társaságok egy része kész igazodni a jogszabályhoz - köztük a British Petroleum Plc, a France Télécom SA és a svéd Ericsson AB -, másokban viszont súlyos kételyek élnek egyes rendelkezéseivel kapcsolatban.

Az Európai Bizottság levélben figyelmeztette Washingtont

A Financial Times által megkérdezett európai cégek jelentős része vonakodik teljesíteni azt az előírást, amely szerint a vezérigazgatóknak büntetőjogi felelősséggel tanúsítaniuk kell a pénzügyi jelentések hitelességét. Attól tartanak ugyanis, hogy az USA tőzsde- és értékpapír-felügyelete (SEC) nem lesz kellőképpen tekintettel a számviteli szabályozások különbségére, s megtévesztésnek nyilváníthat valamely ebből adódó következményt. Márpedig a hamis tanúsításnak tíz-húsz év börtön és 1-5 millió dollár bírság lehet a büntetése.

A törvény arról is rendelkezik, hogy a könyvvizsgáló cégek nem nyújthatnak egyidejűleg tanácsadást is ügyfeleiknek, továbbá hogy a SEC-nek külön testületet kell létrehoznia a könyvvizsgálók ellenőrzésére. Ezzel kapcsolatban Frits Bolkenstein, az EU brüsszeli bizottságának belső piacért felelős tagja levélben figyelmeztette Washingtont, hogy a SEC jogkörének ilyen kiterjesztése az EU számára nem elfogadható.

Veszíthetnek népszerűségükből az amerikai tőzsdék

Jogi szakértők szerint a SEC mentességet fog nyújtani az USA tőzsdéin jegyzett külföldi társaságoknak a Sabranes-Oxley-törvény egyes olyan előírásai alól, amelyek ütköznek az anyaországukbeli szabályozással.

A WSJ azonban megjegyzi, hogy ez nem lesz olyan egyszerű, mivel maga a törvény kevés mozgásteret ad a SEC-nek a kivételezések terén. Mindkét lap kitér végül arra, hogy a szigorítás miatt az egyesült államokbeli bevezetésen gondolkodó külföldi társaságok elállhatnak ettől a szándékuktól, vagyis a törvény a Wall Streetre nézve is negatív hatással járhat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!