Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szélesedik a vita a stabilitási paktum körül

2002.10.24. 11:02
Tovább mélyül és egyre szélesedik a vita a közös európai pénz működését megalapozó stabilitási és növekedési paktumról, arról a megállapodásról, amelyet Romano Prodi, az EU miniszterelnöke nemrégiben ostobának nevezett.
Azután, hogy Romano Prodi bírálta a paktum merev követelményeit, az elmúlt napokban nyilvánosságra került olasz, spanyol, német és luxemburgi vélemények a vita továbbgyűzűzését jelzik.

Az euró megkérdőjelezhetetlen

Spanyolország miniszterelnöke szerint súlyos hiba megkérdőjelezni azt a stabilitási és növekedési paktumot, amelynek Európa az adócsökkentés lehetőségét és az euró megteremtését köszönheti. Jose Maria Aznar súlyos hibának minősítette Romano Prodi közelmúltban tett kijelentéseit.

"Ha megkérdőjelezzük a stabilitási paktumot, akkor megkérdőjelezzük az eurót" - mondta a miniszterelnök az olasz Il Sola 24 Ore című lapnak. Aznar szerint az európai gazdaság lassú növekedése nem írható a paktum számlájára. Szerinte az igazi hiba az, hogy az EU-ban hiányzik a liberalizáció és intézményi reform iránti elkötelezettség.

Finit inkább az ujjlenyomatok érdeklik

Gianfranco Fini olasz miniszterelnök-helyettes szerint nem csak a stabilitásra kellene koncentrálni. A Times magazinnak adott interjújában a jobboldali politikus kifejtette: Olaszországnak nem a költségvetési hiány 3 százalékos plafonjával gyűlik meg a baja, hanem a hatalmas adósság csökkentésével. A Nemzeti Szövetség - a Silvio Berlusconi vezette jobbközép koalíció "kisebb" szereplőjének - vezetője kritizálta az egységes európai pénznem bevezetését, ám azt nyilatkozta: "Az euró bevetésével már feje tetejére állítottuk a történelmet. Felesleges feltenni ma a kérdést, hogy ez tévedés volt-e vagy sem. Az euró ténnyé vált."

Gianfranco Fini szavaiból egyébként az derül ki, hogy számára a pénzügyi problémáknál is nagyobb gondot okoz a terrorizmus és - részben ezzel összefüggésben - az illegális bevándorlás. Szerinte szigorúbb jogszabályokra van szükség, ezért Olaszország egy olyan új törvényt vezetne be, amely elrendelné nemcsak a bevándorlók, hanem az olaszok ujjlenyomatainak begyűjtését is.

A németek egymással is vitatkoznak

Joschka Fischer német külügyminiszter a belső rugalmasságot hiányolja a paktumból. Szavai szerint ha konjunktúra lesz, akkor nem okoz gondot a megengedett 3 százalékosnál nagyobb költségvetési hiány sem. A Der Spiegelben megjelent interjújából kiderül, hogy a német pénzügyminisztériumban azzal számolnak: az idén az államháztartási deficit akár a 3,5 százalékot is elérheti, majd 2003-ra visszasüllyed 2,5 százalékra.

Ernst Welteke, a német szövetségi jegybank elnöke a Bild am Sonntag-ban ugyanakkor azt fejtegette, hogy nagyon veszélyes dolog kétségbe vonni a paktumot, mert ezzel aláássák az euróba vetett bizalmat. A közös pénznek szerinte ugyanolyan szilárdnak kell lennie, mint amilyen a márka volt. Ehhez stabil árakra és az állami pénzügyek biztos kézbentartására van szükség. Az előbbieket a központi bankoknak kell garantálniuk, az utóbbit a stabilitási paktumnak.

Edmund Stoiber bajor miniszterelnök szintén óvott a stabilitási paktum lazításától, attól tartva, hogy az olaszok adósságpolitikájának másolásával az euró a líra sorsára jut.

A hat német vezető gazdaságkutató intézet közül öt szintén arra hívja fel a figyelmet legújabb, a kormány részére készített prognózisában, hogy a stabilitási paktumot be kell tartani. Csak a Német Gazdaságkutató Intézet (DIW) véli úgy, hogy a megállapodást nem szabad szolgai módon kezelni, az intézet megengedhetőnek tartja a nagyobb rugalmasságot.

Luxemburg a fetisizálás ellen

Prodi először kapott deklaráltan kormányfői támogatást: a luxemburgi Jean-Claude Juncker - aki egyben országa pénzügyminisztere is - az osztrák Der Standardnak azt nyilatkozta: nem kell fetisizálni a stabilitási paktumot a költségvetési fegyelmet illetően, amikor a gazdaság akadozik, és talán megérné eltűrni az államháztartási hiány paktumba foglalt határának időleges túllépését.

Juncker szerint nem lenne sok értelme a négy, deficittel küzdő államot - Németországot, Portugáliát, Franciaországot és Olaszországot - közberuházásai csökkentésére kényszeríteni, visszafogva a gazdasági növekedést, csupán azért, hogy a paktum valamiféle "fetisizált" követelményeit teljesítsék. - Az igazság valahol a két pólus között van: a stabilitási eszme fenntartása és a gazdasági feltételeknek megfelelő ügykezelés között - mondta.

A lazítás lazuláshoz vezet

Az 1997-es paktumban az euróövezeti tagországok kötelezettséget vállaltak - egyebek között - az államháztartási egyensúly megteremtésére. A megállapodás szankciókkal fenyegeti azokat, akik túllépik a költségvetési hiánynak a GDP 3 százalékát kitevő szintjét. Az első lépés a figyelmeztetés, majd jelentős összegű, az adott ország GDP-jének 0,5 százalékát elérő bírságot szabnak ki. Eddig Portugália és Németország jutott el e figyelmeztetés szintjéig.

Az Európai Bizottság a világgazdasági bonyodalmak miatt szeptemberben javasolta az euróövezeti országoknak, hogy az "úriemberi megállapodásukban" szereplő 2004-es határidő helyett 2006-ra hozzák egyensúlyközelbe államháztartásukat. Ez azonban egyes szakértői vélemények szerint visszaütött, ugyanis a most készülő francia költségvetésben már kísérletet sem tesznek a költségvetési szigor érvényesítésére.