Piroska
3 °C
3 °C

Bolkestein is bírálja Romano Prodit

2002.11.20. 09:26
Az EU belső piacokért felelős biztosa, Frits Bolkestein a holland televízió adásában elmarasztalta Romano Prodit, az Európai Unió bizottságának elnökét, aki egy korábbi őszinteségi rohamában ostobának nevezte a stabilitási és növekedési paktumot.
A jelek szerint korántsem tekinthető lezártnak az az októberben kialakult vita, amelyet Romano Prodinak, az Európai Bizottság elnökének a közös európai pénz működését megalapozó stabilitási és növekedési paktumról tett minősítő kijelentése váltott ki.

Ezúttal Frits Bolkestein, a belső piacokért felelős biztos bírálta a bizottsági elnök elmarasztaló nyilatkozatát, megkérdőjelezhetőnek és igencsak megfontolatlannak ítélve azt.

A kicsiknek nem rugalmatlan?

Emlékezetes, hogy a Le Monde francia napilap október 17-i számában Romano Prodi kifejtette: "Nagyon jól tudom, hogy a stabilitási paktum ostoba, mint ahogyan ostoba minden merevség és hajthatatlan szigorúság."

A holland közszolgálati televízióban Frits Bolkestein most nyomatékosan kijelentette, hogy nem ért egyet az EU-kormány elnökével, s ezt a véleményét a bizottságban is hangsúlyozta.

"A kis tagországok teljesíteni tudják a költségvetési hiány korlátozására tett ígéretüket, ám néhány nagyobb tagország, mint például Franciaország és Németország erre képtelen. A stabilitási paktummal kibabráltak, s ez igen rossz dolog" - nyilatkozta Frits Bolkestein, hozzátéve: "Amennyiben nem tartjuk magunkat az ilyen jellegű nemzetközi egyezményekhez, akkor milyen egyezményeket tartunk majd egyáltalán tiszteletben?"

Miniszterek, kormányfők vitatkoznak

Frits Bolkestein bíráló álláspontja egybecseng több olyan közismert európai politikus véleményével, akik szintén bírálták Romano Prodit meggondolatlannak ítélt kijelentése miatt. Jose Maria Aznar spanyol miniszterelnök például súlyos hibának minősítette Prodi "elszólását". Pedro Solbes pénzügyi biztos elhatárolódott a bizottsági elnöktől, hangsúlyozva, hogy a stabilitási paktum meglehetősen rugalmas.

Romano Prodi az egyetlen magas szintű támogatást Jean-Claude Juncker luxemburgi kormányfő-pénzügyminisztertől kapta. Luxemburg miniszterelnöke az osztrák Der Standardnak azt nyilatkozta: nem kell fetisizálni a stabilitási paktumot a költségvetési fegyelmet illetően, amikor a gazdaság akadozik, és talán megérné eltűrni az államháztartási hiány paktumba foglalt határának időleges túllépését.

A vita kirobbanásakor a hat német vezető gazdaságkutató intézet közül öt arra hívta fel a figyelmet a kormány részére készített prognózisában, hogy a stabilitási paktumot "érdemes" betartani. Csak a Német Gazdaságkutató Intézet (DIW) véli úgy, hogy a megállapodást nem szabad szolgai módon kezelni, ez az intézet megengedhetőnek tartja a nagyobb rugalmasságot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!