Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Enyhítik vagy szigorítják a stabilitási paktumot?

2002.11.26. 11:08
Az eurózóna sokat vitatott alapdokumentumáról tárgyal szerdán az EU kormánya, s várhatóan még előtte kupaktanácsot tart az ügyben leginkább érintett három ország pénzügyminisztere.
Országaiknak a stabilitási és növekedési paktum kapcsán kialakult problémáiról tárgyal hamarosan a francia, a német és az olasz pénzügyminiszter. A találkozó hírét Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök jelentette be egy párizsi konferencia alkalmával.

Hiány-tengelyhatalmak

Portugáliával együtt ennek a három országnak gyűlt meg a legtöbb baja a stabilitási paktummal, amely többek között úgy rendelkezik, hogy az eurórégió országainak költségvetési hiánya nem haladhatja meg a GDP 3 százalékát.

Franciaországot, amely igen közel áll a hiányküszöbhöz, az Európai Bizottság első lépésként figyelmeztetésben részesítette, míg a becslések és előrejelzések szerint az idén 3,8 százalékos hiányt produkáló Németország esetében már megtorló intézkedéseket helyezett kilátásba. Olaszországot is komolyan fenyegeti a költségvetési hiányküszöb átlépésének veszélye.

Solbes: Játsszon az adósság is!

Az Európai Bizottság szerdán tárgyal a növekedési és stabilitási paktumról, annak esetleges módosításáról. Mint ismeretes, a dokumentumról az EU kormányán belül is éles viták folynak. Többen (elsősorban Romano Prodi, az EB elnöke) túlságosan merevnek tartják a szabályokat, mások szerint igenis szükség van az önként vállalt elvek következetes érvényesítésére.

Még olyan vélemény is akad, amely szerint nemhogy enyhíteni nem szabad, hanem egyenesen szigorítani kell: Pedro Solbes, a Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa a szankciókat kiterjesztené a túl nagy államadósságot felhalmozó országokra is. Jelenleg ugyanis nem jár büntetés azért, ha egy ország adóssága meghaladja a GDP 60 százalékát, pedig Németország és Olaszország e téren is gondban lenne, miként Ausztria, Belgium és Görögország is.

Ha Solbes javaslatát elfogadja a Bizottság, akkor még a tagállamok vezetőinek is igent kellene mondaniuk a szigorításra, s ez nehezen tűnik megvalósíthatónak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?