Friderika
13 °C
29 °C

Enyhítik vagy szigorítják a stabilitási paktumot?

2002.11.26. 11:08
Az eurózóna sokat vitatott alapdokumentumáról tárgyal szerdán az EU kormánya, s várhatóan még előtte kupaktanácsot tart az ügyben leginkább érintett három ország pénzügyminisztere.
Országaiknak a stabilitási és növekedési paktum kapcsán kialakult problémáiról tárgyal hamarosan a francia, a német és az olasz pénzügyminiszter. A találkozó hírét Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök jelentette be egy párizsi konferencia alkalmával.

Hiány-tengelyhatalmak

Portugáliával együtt ennek a három országnak gyűlt meg a legtöbb baja a stabilitási paktummal, amely többek között úgy rendelkezik, hogy az eurórégió országainak költségvetési hiánya nem haladhatja meg a GDP 3 százalékát.

Franciaországot, amely igen közel áll a hiányküszöbhöz, az Európai Bizottság első lépésként figyelmeztetésben részesítette, míg a becslések és előrejelzések szerint az idén 3,8 százalékos hiányt produkáló Németország esetében már megtorló intézkedéseket helyezett kilátásba. Olaszországot is komolyan fenyegeti a költségvetési hiányküszöb átlépésének veszélye.

Solbes: Játsszon az adósság is!

Az Európai Bizottság szerdán tárgyal a növekedési és stabilitási paktumról, annak esetleges módosításáról. Mint ismeretes, a dokumentumról az EU kormányán belül is éles viták folynak. Többen (elsősorban Romano Prodi, az EB elnöke) túlságosan merevnek tartják a szabályokat, mások szerint igenis szükség van az önként vállalt elvek következetes érvényesítésére.

Még olyan vélemény is akad, amely szerint nemhogy enyhíteni nem szabad, hanem egyenesen szigorítani kell: Pedro Solbes, a Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa a szankciókat kiterjesztené a túl nagy államadósságot felhalmozó országokra is. Jelenleg ugyanis nem jár büntetés azért, ha egy ország adóssága meghaladja a GDP 60 százalékát, pedig Németország és Olaszország e téren is gondban lenne, miként Ausztria, Belgium és Görögország is.

Ha Solbes javaslatát elfogadja a Bizottság, akkor még a tagállamok vezetőinek is igent kellene mondaniuk a szigorításra, s ez nehezen tűnik megvalósíthatónak.