Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyar veszély fenyegeti a román palincát

2002.11.25. 11:59
A magyarok meg akarják szerezni a pálinka monopóliumát - figyelmeztetett a román sajtó Vasile Puscast, Románia EU-főtárgyalóját idézve. Románia is kérni fogja több hagyományos román termék védelmét, de ezek listáját csak decemberben hozzák nyilvánosságra.
Több központi román lap beszámolt arról, hogy az Európai Unióval folytatott tárgyalások során Magyarország magyar nemzeti termékként szeretné elismertetni a különböző gyümölcsökből kétszeres lepárlással előállított és pálinka néven forgalmazott alkoholos italokat.

Romániában - Erdély több területén - a gyümölcs alapanyagú tuica mellett "palinca" névvel forgalmazott ital is készül a szeszfőzdékben. A Romániában jóval elterjedtebb tuica lényegesen alacsonyabb alkoholfokú szeszes ital, mint a pálinka.

"Ha nem tudjuk bebizonyítani a gyártók segítségével, hogy a palinca sajátosan Romániában gyártott és fogyasztott, piaci kereslettel rendelkező termék, akkor olyan helyzetbe kerülhetünk, hogy otthon ihatjuk a házi készítésű palincát, de nem forgalmazhatjuk" - mondta Vasile Puscas.

Kérdéses a roman palinca jövője

A román sajtó szerint a román palinca jövőjét illetően több lehetőséggel lehet számolni. Ha az Európai Bizottság úgy dönt, hogy a magyar pálinka csak a magyar piacon forgalmazható ezzel a névvel, akkor a román palinca is csak Romániában hozható forgalomba. Ha úgy döntenek, mint például a vodka esetében tették, hogy egyetemesen ismert termékről van szó, akkor bármely EU tagállam gyárthatja anélkül, hogy licencdíjat kellene fizetni érte.

Románia szempontjából az lenne a legrosszabb, ha az EU magyar nemzeti terméknek ismerné el a pálinkát, mert akkor a romániai gyártóknak és forgalmazóknak az ország - 2007-ben remélt - EU-csatlakozását követően a palinca előállításához és kereskedelméhez meg kellene vásárolniuk a licencet a magyar termelőktől.

"Az Európai Unió egyelőre nem egyezett be, hogy a pálinka nevet Magyarország kisajátítsa, mivel 'palinka' néven Ausztria egyik régiójában is gyártanak és forgalmaznak szeszes italt" - írták a román lapok.

Kérni fogják több hagyományos román termék védelmét

Románia a mezőgazdasági fejezet tárgyalását idén, az év második felében kezdte meg az Európai Unióval. Vasile Puscas elmondta, hogy Románia is kérni fogja több hagyományos román termék védelmét, de ezek listáját csak decemberben hozzák nyilvánosságra.

Az Adevarul című lap a román palincát fenyegető "magyar veszély" komolyságának példájaként emlékeztetett, hogy a magyaroknak idén tavasszal sikerült - a lap szóhasználata szerint - "elcsaklizniuk" az olaszoktól a tokaji bort, mivel elérték, hogy a Veneto tartományban gyártott bort nem lehet majd Tokay márkanév alatt forgalmazni.