András, Andor
-3 °C
3 °C

Egyesül a Palm és a Handspring

2003.06.04. 16:01
A kézi számítógépeket (PDA) gyártó Palm Inc. felvásárolja konkurensét, a Handspring Inc. céget. A kézi számítógépek iránti kereslet csökken.
A Palm a két cég összevonása előtt leválasztja a kézi számítógépei operációs rendszerének fejlesztésével foglalkozó PalmSource egységét. Ezután 0,09 saját részvényt ad minden egyes Handspring részvény ellenében. A Palm összesen 13,9 millió darab törzsrészvényt ad át a Handspring részvényeseinek, ami a Palm keddi 12,15 dolláros záró árfolyama alapján 169 millió dollárnak felel meg. Az azonban teljességgel kiszámíthatatlan, hogyan alakul a Palm részvényeinek az árfolyama a PalmSource leválasztását követően.

Az alapítók konkurenciája

Mindkét cég komoly veszteséggel zárta az elmúlt negyedévet, és még nagyobbra számít a folyó negyedév végén. A kéz számítógépek globális forgalma az International Data Corp adatai szerint 21 százalékkal esett vissza az első negyedévben, ami jól tükrözi a vállalati szféra informatikai kiadásainak a csökkenését. Az egyesülés révén ismét a Palmhoz tér vissza annak két alapítója, Donna Dubinsky és Jeff Hawkins, akik 1997-ben hagyták el 1992-ben létrehozott cégüket azért, hogy megteremtsék a Handspringet, és ezzel közvetlen konkurenciát támasszanak saját egykori cégüknek.

Leépítés

Az egyesült cég a várakozások szerint 125 fővel csökkenti alkalmazottainak létszámát, és évi 25 millió dollárral tudja majd mérsékelni állandó költségeit. Az egyesült cég és a PalmSource elnöke a Palm jelenlegi elnök-vezérigazgatója, Eric Benhamou lesz. Dubinsky, a Handspring jelenlegi ügyvezetője igazgatói, Hawkins, a Handspring mostani termékigazgatója fejlesztési igazgatói posztot kap az új cégnél.