Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Vevőre várnak az orosz paloták

2004.05.28. 11:09
Juszupova hercegnő Szentpétervár közelében lévő egykori villája a klasszikus festők által ábrázolt romokra emlékeztet. Ez a barokk épület, akárcsak a hajdani cári főváros számos más történelmi emléke, annak ellenére vár még mindig befektetőkre, hogy a város alapításának tavalyi 300. évfordulója alkalmából számos híres építészeti remekművet látványosan restauráltak.
Szentpétervár törvénytervezetet készít elő a történelmi épületek magánosításának meggyorsítására, és már közzétett egy listát mintegy húsz eladó palotáról. "Ezek igen gyatra állapotban vannak és restaurálásra szorulnak" - közölte az AFP-vel Vera Gyementyeva, a városháza egyik illetékese. A helyi sajtó szerint a Szentpéterváron és külvárosában található 500 palota közül 400 nagyon rossz állapotban van. A tricentenárium alkalmából végzett komoly munkálatok ellenére számos épületet sorsára hagytak, mivel rájuk nem jutott pénz.

Juszupova hercegnő Szentpétervártól 25 kilométerre, Puskinban lévő palotájának omladozó falai és kihullott üvegű ablakai előtt nagy kék felirat látható a következő felirattal: "Z. Juszupova dácsájának restaurálása - Szentpétervár tricentenáriumára".

Az érvényben lévő orosz törvények értelmében 1994 óta a regionális besorolású történelmi épületek eladhatók magánszemélyeknek, míg a szövetségi minősítésű épületeknek állami tulajdonban kell maradniuk. A kétféle besorolás kritériumait azonban nem határozták meg egyértelműen, s a jelenlegi magánosítási eljárás rendkívül bonyolult.

Megoszló vélemények

Szentpétervárt 1703-ban alapította Nagy Péter cár. A város világszerte híres építészeti értékeiről, 3500 szövetségi besorolású műemlékkel rendelkezik. A városvezetés kiemeli, hogy 12 történelmi épület, köztük az Ermitázs, az Orosz múzeum és első orosz természettudományi múzeum, a Kunsztkamera eladása semmiképpen nem kerülhet szóba.

"Szentpétervár mindig is jobban vigyázott építészeti kincseire, mint Moszkva" - fejtette ki az AFP-nek Nyikita Javen, aki korábban a történelmi emlékeket óvó helyi bizottság vezetője volt. Mégis attól tart - mondta -, hogy "megismétlődik, ami Moszkvában történt, ahol több restaurált épület is felismerhetetlenné vált". Semmi elvetendőt nem lát a történelmi épületek magánosításában azonban akkor, "ha a befektetők felelősségteljesen járnak el és tiszteletben tartják az építészek, restaurálók véleményét".

Ugyanakkor egy név nélkül nyilatkozó szentpétervári építész megjegyezte: "Nagyon nehéz a magántársaságok által végzett helyreállításokat ellenőrizni. Mindig fennáll a kockázat, hogy a műemlékeket az új tulajdonos ízlése szerint alakítják át, és lezárják a nagyközönség elől".

A város lakóinak véleménye megoszlik: van, aki azért támogatja a privatizálásokat, mert elejét veheti a történelmi épületek pusztulásának, mások viszont felháborodnak, mert szerintük "ismét a gazdagok javára hoznak törvényt". De a palotatulajdonosoknak sem könnyű. Alekszandr Ebralidze, aki egy belvárosi, folyóparti palota tulajdonosa, kétli, hogy sok olyan vevő akad, aki a történelmi épületekbe akar majd befektetni. "Még ha könnyebbé vált is a magánosítási eljárás, nem hiszem, hogy sokan fognak jelentkezni a régi épületek restaurálásának szándékával: túl sok pénzbe kerül és túl sok gond van vele". Valószínűleg tudja, miről beszél. Az általa megvásárolt palotában korábban lakások voltak, négy évi munkába került, amíg ikerült átalakítani: ma szálloda, kaszinó és egy divatos étterem működik falai között.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft