g
Gusztáv
3 °C
7 °C

Bankpánik Oroszországban

2004.07.09. 13:04
Ügyfelek tömegei állnak sorba Oroszország egyik legnagyobb bankja előtt, hogy kivegyék pénzüket. Bár a hatóságok szerint nincs pánik, a pénzfelvételi láz kezd átterjedni több nagybankra is. Az Alfa Bank tíz százalékot von le, ha valaki lejárat előtt veszi fel betétjét.
Egyre többen szeretnék kivenni megtakarított pénzüket az egyik legnagyobb orosz bankból. Az Alfa Bank pénzautomatái előtt hosszú sorok állnak - írja a Pravda. Az újság szerint a pénzkiadókból kifogyott a pénz, a többi bank automatái pedig nem engedik a tranzakciókat.

Az orosz központi bank tagadja azokat az állításokat, melyek szerint krízis van kialakulóban. A helyzet azonban kezd kritikussá válni: a legnagyobb bankok közül kettő komoly problémákkal küszködik.

Tíz százalék

A Strana.ru internetes portál hírei szerint a Guta Bank kedden bezárta fiókjait. A bankfiókok bejáratainál egy cetli tájékoztatja az embereket, hogy a bank nem tud fizetni. A pénzintézet honlapján lévő tájékoztatás szerint a bank vezetője mindent elkövet azért, hogy újra tudjanak fizetni. Egy állami tulajdonban lévő bank szerdán felajánlotta, hogy 1,2 milliárd dollárért megveszi a Guta Bankot.

Az Alfa Bank vezetője, Rusan Kvesjuk kijelentette, a pénzintézet valamennyi követelést teljesít. A tízezer rubel feletti pénzfelvételeket pedig - mint eddig is - előre be kell jelenteni. A bank emellett úgy döntött, tíz százalék jutalékot von le minden esetben, ha valaki lejárat előtt veszi fel betétjét.

Hosszú sorok

A krízis május közepén kezdődött, miután a jegybank pénzmosás gyanúja miatt megvonta a működési engedélyt egy kisebb banktól. A betétesek rohama miatt, június elején egy másik pénzintézetet önfelszámolásra kényszerült. A válságot fokozta az a pletyka is, hogy a hatóságok feketelistát állítottak össze a bezárásra ítélt bankokról.

Helyszíni jelentések szerint a többi nagybank épületei előtt is ideges tömegek gyűltek össze. Ennek ellenére az orosz banki szakemberek szerint nincs ok a pánikra. Az orosz központi bank vezetője szerint csupán pszichológiai okokra vezethetők vissza a mostani problémák. A jegybank csütörtökön 7 százalékról 3,5 százalékra csökkentette a kötelező tartalékrátát, növelve így a bankok likviditását

A BBC Online szerint az emberek azért ilyen idegesek, mert még sokakban él az 1998-as bankkrízis. Akkor nagyon sokan vesztették el megtakarított pénzüket, a gazdaság majdnem összeomlott, és több bank ment csődbe.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!