Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Behódolt a nagytőke a paratudomány előtt

2002.07.29. 20:31
A világ legnagyobb repülőgépgyára nem tudott ellenállni a korszellem követelésének és paratudományi kísérletek finanszírozásába fogott. A vállalat laboratóriumaiban Jevgenyij Podkletnov orosz fizikus kísérleteit rekonstruálják. Podkletnov azt állítja, hogy készüléke csökkenteni képes a gravitációt, ami a tudomány mai állása szerint lehetetlen.
Amióta tudjuk, hogy régóta létezik a rákgyógyszer, a százon egy deci benzint fogyasztó motor és egy liter vízből annyi energia nyerhető, hogy azzal el lehetne emészteni a Medgyessy-kormány összes címzetes államtitkárát, csak a nagy nemzetközi korporációk jegelik a találmányokat, paragazdasági alrovatunk gyanakodva szemlélte a pénztőkét. Egészen mostanáig, hiszen ahogyan Verebes József futballedző a múlt század nyolcvanas éveiben megmondta, egyszer úgyis beleszaladnak a késbe. Beleszaladtak.

Korong felett könnyebb

A Boeing Seattle-ben található, szupertitkos és ennek megfelelően elnevezett Phantom Works nevű telepén foglalkoznak az antigravitációs készülékkel. A parakörökben alapvetőnek számító kísérletet Podkletnov 1992-ben végezte a vízerek metszéspontjában fekvő Tamperei Műszaki Egyetemen. Az orosz kutató kisebb tárgyakat függesztett egy erős elektromágneses térben pörgő szupravezető kerámiakorong fölé és úgy találta, hogy a tárgyak súlya csökkent, mintegy 2 százalékkal.

A gyenge finn láncszem

Paragazdasági csoportunk internetes kutatása szerint a kísérlet bejelentését követően a rosszindulatú racionalisták azonnal támadásba lendültek. Az összesküvők azonnal a hatásuk alá vontak egy finn tudóst. Podkletnov ugyanis 1996-ben bejelentette, hogy egy brit tudományos folyóiratban (Journal of Physics D: Applied Physics) cikket fog közölni Petri Vuorinennel az antigravitációs készülékről. Vuorinen erre nyilvánosan cáfolta, hogy valaha ilyen kísérleteket folytatott volna az orosszal. A legtöbb hagyományos tudós az erős elektromágneses mező hatásával magyarázta a súlycsökkenést, bár kelekeztek egyéb elméletek is, melyeket nem bírtunk megérteni. A szélsőségesen racionalista tudósok az antigravitációt az ufókkal és a jetivel sorolják egy kategóriába, a megengedőbbek rámutatnak, hogy a mainstream sohasem tolerálta a határok feszegetőit.

Tagadnak az ufóboncolók

A Jane's Defence Weekly és a BBC által megszerezett dokumentumok szerint a Boeing teljesen komolyan veszi az orsz tudós eredményeit, amit a katonai folyóirat kérdésére George Muellner, a kísérletek vezetője is megerősített. A Boeing egyébként nem az első, csak a legnagyobb cég azok közül, amelyek antigravitációs készülékkel bíbelődnek: a BAe Systems nevű brit vállalat például hasonlón dolgozik az öniróniát sem nélkülöző Project Greenglow (Zöldes Izzás) fedőnév alatt. Sőt, összeesküvéselméleteink kedvenc szervezete, a NASA is megkapargatta a dolgot, de az ufórejtegetők egyik előzetes közleménye szerint a jelenség nem létezik.