Árpád
-2 °C
4 °C

Behódolt a nagytőke a paratudomány előtt

2002.07.29. 20:31
A világ legnagyobb repülőgépgyára nem tudott ellenállni a korszellem követelésének és paratudományi kísérletek finanszírozásába fogott. A vállalat laboratóriumaiban Jevgenyij Podkletnov orosz fizikus kísérleteit rekonstruálják. Podkletnov azt állítja, hogy készüléke csökkenteni képes a gravitációt, ami a tudomány mai állása szerint lehetetlen.
Amióta tudjuk, hogy régóta létezik a rákgyógyszer, a százon egy deci benzint fogyasztó motor és egy liter vízből annyi energia nyerhető, hogy azzal el lehetne emészteni a Medgyessy-kormány összes címzetes államtitkárát, csak a nagy nemzetközi korporációk jegelik a találmányokat, paragazdasági alrovatunk gyanakodva szemlélte a pénztőkét. Egészen mostanáig, hiszen ahogyan Verebes József futballedző a múlt század nyolcvanas éveiben megmondta, egyszer úgyis beleszaladnak a késbe. Beleszaladtak.

Korong felett könnyebb

A Boeing Seattle-ben található, szupertitkos és ennek megfelelően elnevezett Phantom Works nevű telepén foglalkoznak az antigravitációs készülékkel. A parakörökben alapvetőnek számító kísérletet Podkletnov 1992-ben végezte a vízerek metszéspontjában fekvő Tamperei Műszaki Egyetemen. Az orosz kutató kisebb tárgyakat függesztett egy erős elektromágneses térben pörgő szupravezető kerámiakorong fölé és úgy találta, hogy a tárgyak súlya csökkent, mintegy 2 százalékkal.

A gyenge finn láncszem

Paragazdasági csoportunk internetes kutatása szerint a kísérlet bejelentését követően a rosszindulatú racionalisták azonnal támadásba lendültek. Az összesküvők azonnal a hatásuk alá vontak egy finn tudóst. Podkletnov ugyanis 1996-ben bejelentette, hogy egy brit tudományos folyóiratban (Journal of Physics D: Applied Physics) cikket fog közölni Petri Vuorinennel az antigravitációs készülékről. Vuorinen erre nyilvánosan cáfolta, hogy valaha ilyen kísérleteket folytatott volna az orosszal. A legtöbb hagyományos tudós az erős elektromágneses mező hatásával magyarázta a súlycsökkenést, bár kelekeztek egyéb elméletek is, melyeket nem bírtunk megérteni. A szélsőségesen racionalista tudósok az antigravitációt az ufókkal és a jetivel sorolják egy kategóriába, a megengedőbbek rámutatnak, hogy a mainstream sohasem tolerálta a határok feszegetőit.

Tagadnak az ufóboncolók

A Jane's Defence Weekly és a BBC által megszerezett dokumentumok szerint a Boeing teljesen komolyan veszi az orsz tudós eredményeit, amit a katonai folyóirat kérdésére George Muellner, a kísérletek vezetője is megerősített. A Boeing egyébként nem az első, csak a legnagyobb cég azok közül, amelyek antigravitációs készülékkel bíbelődnek: a BAe Systems nevű brit vállalat például hasonlón dolgozik az öniróniát sem nélkülöző Project Greenglow (Zöldes Izzás) fedőnév alatt. Sőt, összeesküvéselméleteink kedvenc szervezete, a NASA is megkapargatta a dolgot, de az ufórejtegetők egyik előzetes közleménye szerint a jelenség nem létezik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?