Jusztin
13 °C
30 °C

A Kajmán-szigeteken mosta a pénzt a Parmalat-vezér

2003.12.29. 11:24
Hétfőn határozatlan időre felfüggesztették a Parmalat részvényeivel való kereskedést - jelentették be a Milánói Értéktőzsdén. Az olasz rendőrség megkezdte a vállalat alapítójának, Calisto Tanzi kihallgatását.
Calisto Tanzi a hétvégén került börtönbe, csupán órákkal azután, hogy a Parmalat élelmiszeripari vállalatot hivatalosan is fizetésképtelenné nyilvánították. A cég vezetőjét a 3,9 milliárd euró értékű könyvhamisítással vádolják, de ügyvéde szerint nem loptak pénzt a vállalattól. "Nem tűnt el pénz, csak voltak nem létező vagyontárgyak" - idézi Michele Ributti ügyvédet a BBC.

Kajmán-szigetek

Tanzival együtt húsz gyanúsítottja van a csalássorozatnak, mely azután robbant ki, hogy a vállalat elismerte, a 3,9 milliárd eurós bankszámlája a Kajmán-szigeteken nem is létezik.

A Parmalat vezetői a hatóságok gyanúja szerint off-shore cégeken keresztül próbálták kikerülni az adófizetést, illetve pénzt mostak.

Nem fizetnek

A Parmalatot jelenleg egy kormánybiztos vezeti, így a vállalat folytathatja működését Azt is megvizsgálják, hogyan tudnak fizetni beszállítóinak. A beszállítók között farmerek is vannak, akiknek 120 millió euróval tartozik a vállalat.

A világszerte 36 ezer embert alkalmazó vállalat hitelezőit is várakozólistára teszi, míg el nem készül a cég talpraállításának terve, illetve míg a nyomozók meg nem vizsgálják a könyvelést.

A Parmalat körüli ügyek Európa legnagyobb pénzügyi botrányává nőtte ki magát. A vállalat hánya a legfrissebb jelentések szerint elérheti a 12 milliárd eurót is. Fausto Tonna, a Parmalat korábbi vezetője azt állítja, hogy a csalássorozat a nyolcvanas évek végén kezdődött.

Az európai Enron

A Parmalat körüli botrány, mint az amerikai energetikai óriás, az Enron esetében, a könyvvizsgálók felelősségét is felvetheti. A vizsgálódást az olasz könyvvizsgáló cég, Grant Thorntonra is kiterjesztik, mely 1990 óta vizsgálja a Parmalat könyvelését - írja a BBC.

A Grant Thornton közleményben szögezte le, hogy a tévedés a hamis adatoknak köszönhető, ők is áldozatok az ügyben, mert a Parmalat őket is megtévesztette.

Segít a kormány

Az olasz kormány kedden hivatalosan kérte az Európai Uniót: ismerje el válsághelyzetnek az olasz tejiparban kialakult állapotokat, és ezzel tegye lehetővé az állami segítséget. Berlusconi kormányfő mindent megtenne a hetedik legnagyobb olasz ipari vállalkozás megmentéséért.