Sára, Márió
2 °C
4 °C

A Parmalat-botrány elérte a bankokat

2004.01.05. 08:34
Az olasz kormány állami segítségnyújtást fontolgat a Parmalatnak, amelynek kötvénykibocsátásai miatt a segédkező bankoknál vizsgálatot kezdett a SEC.
Olaszországnak ideiglenes válságstátust kell kérnie az Európai Uniótól, hogy lehetővé váljon az állami segítségnyújtás a Parmalatnak - nyilatkozta a hét végén Umberto Bossi, az olasz kormány reformügyi minisztere. Ciampi államfő újévi üzenetében az egész gazdaságot és benne a befektetői bizalmat negatívan befolyásoló ügy azonnali tisztázását sürgette. A 10-13 milliárd eurós csalás gyanújával letartóztatásban lévő és saját cégeihez ötszázmillió euró átirányítását elismerő Parmalat-alapító, Calisto Tanzi - aki egyesek szerint nem más, mint rossz tanácsadók áldozata - a börtönből üzente, hogy meg kell menteni a céget, és ennek érdekében azon nyomban fel is ajánlotta a vagyonkezelőnek a Parmalatban lévő összes, de sajnos már értéktelen részvényét. A Tanzi család közvetve a csoport ötven százalékának tulajdonosa.

Százmilliós hitel

A Parmalat megmentésen munkálkodó Enrico Bondi, az új elnök-vezérigazgató a működőképesség fenntartása érdekében százmillió euró hitelről kezdett tárgyalásokat bankokkal. Ettől függetlenül még Bondinak is hónapokba telhet a mintegy kétszáz offshore cégből álló hálózaton belül, a hiány elfedése céljából legalább öt éve folytatott pénzmozgatás kibogozása.

Az olasz rendőrség további hét személyt tartóztatott le múlt szerda óta - köztük a Parmalat korábbi pénzügyi vezetőit és a Grant Thorntonnak, a Parmalat 17 leányvállalatánál a könyvvizsgálói feladatot ellátó cégnek az alkalmazottait - és iratokat foglalt le a Parmalat könyvvizsgálójának, a Deloitte & Touche-nak az irodáiban.

A bankok szerepe

Az ügyben együtt nyomoz az olasz hatóság és az USA értékpapír- és tőzsdefelügyelete (SEC), amelyet különösen az érdekel, milyen szerepet játszottak a bankok a Parmalat tündöklésében, majd bukásában. A csoport 1997 óta húsz nemzetközi nagybank szervezésében nyolcmilliárd eurónyi kötvényt bocsátott ki nyilvánosan, ebből mintegy hárommilliárd eurónyi papírnál segédkeztek a nagymenő Wall Street-i bankok.

A felelősség attól függ, hogy ezek mennyi információval rendelkeztek a csoport valós pénzügyi helyzetéről vagy netán hanyagul jártak-e el - nyilatkozta Lawrence West, a SEC illetékese az olasz Corriera della Serának.

Nincs gond a magyar piacon

A Parmalat és a csomagolóanyagot szállító Tetra Pak közötti olaszországi feszültség nem érinti a magyarországi tejfelvásárlást és nincsenek az olaszországihoz hasonló zavarra utaló jelek - közölte a Tej Terméktanács az origo.hu szerint. Az 1992-ben a Fejértej felvásárlásával létrejött Parmalat Hungaria Rt. jelenleg Székesfehérváron 500 alkalmazottat foglalkoztat - a ceglédi gyárat 2003-ban eladták - és évi 112 millió liter tejet dolgoz fel, így 5-6 százalékos a piaci részesedése a tavalyi 1,64 milliárd literes tejtermelésből. A cég korábban 2003-ra 70 millió euró árbevétellel, azaz stagnálással számolt.