Gerzson
-3 °C
3 °C

Harminc éve csalt a Parmalat

2004.02.24. 08:24
A tejipari óriáscég 14 milliárd euróra becsült veszteségét három évtized alatt érte el.
A decemberben csődbe ment olasz Parmalat élelmiszer-ipari csoport mintegy 14 milliárd euróra taksált vesztesége úgy jött össze, hogy három évtizeden át eltitkolták a veszteséget. A kilencvenes évek közepétől folyamatosan évi 450 millió euróig terjedő összegeket vesztett a cég - írta a Financial Times.

A lap szerint azonban így sem világos, miként nőhetett a veszteség ekkorára. Fausto Tonna, a cég előzetes letartóztatásban lévő egykori pénzügyi igazgatója erről eddig annyit közölt a hatóságokkal, hogy a kilencvenes évek közepétől 2001-ig évi 350 milliótól 450 millió euróig terjedt az éves veszteség. Ezek elrejtésére hamisan számláztak, valamint hiteleztek a vállalatcsoporton belül és meghamisították a banki kivonatokat.

A Parmalat gyakran tett szívességet helyi politikusoknak azzal, hogy megtömte a helyi önkormányzatok büdzséjét, javítva az érdekeltek újraválasztási esélyeit. A hatóságok szerint a csalássorozat a hetvenes években kezdődött, amikor a csoport úgy indult gyors növekedésnek, hogy számos veszteséges tejfeldolgozót megvett az államtól.