Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Csődveszélyben a Parmalat

2003.12.22. 08:52
Várhatóan már hétfőn csődvédelmet kér az olasz Parmalat élelmiszer-ipari csoport, miután kiderült, hogy közel négymilliárd eurós űr tátong a könyveiben.
Nem hivatalos információk szerint valószínűleg már hétfőn úgynevezett kontrollált bírósági irányítást kér az olasz Parmalat Finanziaria S.p.A., a Parmalat élelmiszer-ipari társaság anyavállalata, miután kiderült, hogy a valóságosnál majdnem négymilliárd euróval több forrást szerepeltetett könyveiben. A társaság pénzügyi botrányában pénteken robbant az új bomba, amikor a Bank of America közölte: nem hiteles az a március 6-ai keltezésű dokumentum, amelyben a Parmalat kajmán-szigeteki leánycége, a Bonlat azt állította, hogy 3,95 milliárd eurónyi készpénze és készpénznek megfelelő eszköze van a banknál.

Két évre

A kontrollált irányítás azt jelenti, hogy a vállalat a csődbíróság felügyelete alá kerülve két évre védelmet kap a hitelezőkkel szemben, ez idő alatt rendbe kell tennie pénzügyeit. A Napi Gazdaság érdeklődésére a társaság magyarországi leányvállalatánál, a Parmalat Hungária Tejipari Rt.-nél közölték, Alan van der Nagel vezérigazgató nincs felhatalmazva, hogy nyilatkozzon az ügyben. Saját adatai szerint a Parmalatnak szeptember végén hatmilliárd euró kötvény- és banki adóssága és 4,2 milliárd euró likvid eszköze volt, elemzők szerint azonban most már teljes a bizonytalanság a számokat illetően. A Corriere della Sera című lap szombaton - forrásainak megnevezése nélkül - arról számolt be, hogy állításával ellentétben a Parmalat nem vásárolt vissza hárommilliárd eurónyi kötvényt, vagyis ennyivel több tartozása van a hivatalosan kimutatottnál.

Új elnök-vezérigazgató

A harminc országban közel 35 ezer embert foglalkoztató, évi 7,2 milliárd euró árbevételű Parmalat válsága novemberben kezdődött, amikor gyanússá vált egy közel félmilliárd eurós, a kajmán-szigeteki Epicurum alapnál elhelyezett befektetés. Nem egész két hete a vállalat nem tudta visszahívni az alaptól ezt az összeget, s ezért késve teljesített egy 150 millió eurós hiteltörlesztést, majd egy brazíliai leánycégénél nem tartotta be a kisrészvényesek kivásárlására vonatkozó szerződéses kötelezettségét. A múlt héten új elnök-vezérigazgatót neveztek ki a társaság élére a korábban a Montedisont megmentő Enrico Bondi személyében. A Parmalat kötvényei jelenleg a névértéknek csak 26 százalékát érik, részvényei pedig, amelyek májusban még 3,2 eurón forogtak, 80 százalékot zuhantak azóta.