Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A vártnál is magasabb a Parmalat adóssága

2004.01.26. 14:38
A korábbi becsléseknél is magasabb a Parmalat nettó adóssága, amely a hétfőn nyilvánosságra hozott legújabb adatok szerint eléri a 14,3 milliárd eurót. A napi termelés egyenlőre nincsen veszélyben.
A 14,3 milliárd euró adósságról szóló adatot hétfőn hozták nyilvánosságra, Rómában. December elején még csak négymilliárd euróról volt szó, később felmerült a tízmilliárdos összeghatár is, a legpesszimistább becsélések pedig 13 milliárd eurós adósságról szóltak, a valóság azonban jócskán "túlteljesítette" a várakozásokat.

Csillagászati összeg

A csillagászati összeg a Price Waterhouse-Coopers könyvvizsgálóinak legújabb következtetése, amelyet már megküldtek Enrico Bondinak, a Parmalat élére kinevezett felszámoló biztosnak is. Calisto Tanzi, a cég alapító-tulajdonosa, s volt elnök vezérigazgatója - aki múlt heti rosszulléte után a kórházból ismét visszakerült a milánói börtönbe - tavaly hivatali ideje alatt csak 1,8 milliárd eurós nettó adósságot ismert el nyilvánosan. A cég a botrány kirobbanásáig Európa egyik vezető élelmiszeripari cége volt, több, mint 34 ezer alkalmazottal.

A Parmalatnál egyébként tovább vizsgálódnak az olasz hatóságok és a nemzetközi könyvvizsgáló cégek is, így elképzelhető, hogy újabb adatok kerülnek majd nyilvánosságra az auditálás során. Az olasz tejipari óriás - amelynek több mint harminc országban, így Magyarországon is vannak érdekeltségei - az újabb adósságadat közlése kapcsán közleményében tudatta, hogy a cég Olaszországban és külföldön egyelőre képes a napi termeléssel kapcsolatos kifizetésekre és bérköltségek teljesítésére, kivételt képez ez alól az Egyesült Államok és Brazília.

A Pármában dolgozó válságstáb minden szükséges segítséget megad a helyi menedzsmentnek, hogy az meg tudjon állapodni a beszállítókkal és a hitelező bankokkal. A Parmalat olaszországi központjaiban egyébként telefonon nem adnak felvilágosítást, azt hangsúlyozva, hogy a cég sajtóközlemények útján tudatja mondanivalóját.