Gyárfás
18 °C
35 °C

Amerikai károsultjai is vannak a Parmalat-ügynek

2003.12.30. 12:30
Az élelmiszeripari óriás botránya az Egyesült Államokat is érinti, ahol a hitelezők százmillió dollárral lettek rövidebbek. Mindeközben az olasz hatóságok öt további vezetőt gyanúsítanak.
Calisto Tanzi, a Parmalat alapítója hét végén került börtönbe, röviddel a vállalat fizetésképtelenségének bejelentése után. A vezért majd négy milliárd euró értékű hamisítással vádolják. Miközben az alapítót az olasz hatóságok bekísérték a kihallgatásra, az olasz média beszámolt arról, hogy Tanzi előszeretettel végzett látszatberuházásokat, hamisította a könyvelést és nyúlt a korrupció eszközéhez.

Bár hivatalosan még nem történt vádemelés, a Reuters hírügynökség megjelentette a másolatát annak az iratnak, ami a vádakat tartalmazza. A dokumentum szerint Tanzi többször valótlant állított a cég pénzügyi helyzetéről. A vádirat megemlíti a Kajmán szigeteki off-shore céget, a Bonlatot is, mely tulajdonképpen a Parmalat adósságainak eltüntetésére jött létre, s melynek papíron jelzett, állítólag a Bank of America-nál elhelyezett 4,621 milliárd dolláros nyeresége valójában nem is létezett. Tanzin kívül további öt embert gyanúsítanak.

Az ügyvéd szerint ügyfele ártatlan

Tanzi védője elmondta, hogy az ő olvasatában a történtek azt bizonyítják, hogy megbízója nem tüntetett el pénzt, csupán elfedte a rossz pénzügyi helyzetet a részvényesei elől. Az olasz kormány mindezzel párhuzamosan komoly erőfeszítéséket tesz azért, hogy minimalizálja a Parmalatot ért károkat, hiszen a cég Olaszország legnagyobb élelmiszeripari vállalkozása, ők dolgozzák fel a tej nyolc százalékát. A kormány azt javasolja, hogy szigorítsák a szabályozást, a jövőbeni hasonló eseteket elkerülendő.

Amerikában százmilliós kár

Mindeközben kiderült, hogy amerikai "áldozatai" is vannak az eseményeknek. Az amerikai tőzsdefelügyelet (Securities and Exchange Commission, SEC) szerint a maga által "botránytársaság"-nak kinevezett Parmalat félrevezette amerikai befektetőit, amikor eladta kötvényeit. A SEC szerint a Parmalat - miközben nem közölte a pénzügyi pozícióit - 100 millió dollár tartozást halmozott fel 2003-ban amerikai hitelezőivel szemben. Az amerikai tőzsdefelügyelet szerint az akció kiérdemelte a "történelem egyik legnagyobb és legpimaszabb pénzügyi csalása" címét.