Kristóf, Jakab
19 °C
34 °C

Az EU visszaköveteli a pármai sonkát

2003.08.29. 09:10
Összesen negyvenegy tájjellegű minőségi élelmiszert tartalmaz az a lista, amelyet az EU brüsszeli bizottsága el akar fogadtatni a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) tagjaival.
Az ügyet napirendre tűzik a WTO szeptember közepén, a mexikói Cancúnban összeülő miniszteri értekezletén is. A tájjellegű termékek márkanevének kizárólag földrajzi eredetű használatát eddig nem sikerült érvényesíteni.

Kanadai pármai

Kanadában például nem árusíthatják az Olaszországból származó pármai sonkát ezen a néven, mert egy helyi termelő levédette a nevet. A bizottság szerint a jövőben elsőbbséget kell adni a valós földrajzi származásnak, így a roquefort sajt, a konyak vagy a beaujolais vörösbor csakis a nevét adó francia régióból származhat.

A tájjelleg nem átruházható

A földrajzi indikációt viselő termék védettsége nem azonos a márkanévével - hangzik a bizottság érvelése. Az utóbbi ugyanis átruházható, eladható, az árucikk gyártása mobilizálható, elvihető, szemben a tájjelleggel. Brüsszel számít a hasonló problémával küszködő országok támogatására. India a Darjeeling, Srí Lanka a Ceylon teát, Guatemala a kiváló minőségű Antigua babkávéját védené le. Az EU-lista egyébként kiegészítést nyer majd a bővítéssel, hiszen az új tagoknak - köztük Magyarországnak - is vannak tájjellegű élelmiszerei.