Vencel
13 °C
23 °C

Pénzpiacok: ha már háború lesz, törjön ki minél hamarabb

2003.02.06. 11:13
Powell beszéde - hiába tette minden eddiginél valószínűbbé, hogy tényleg háború lesz - mégis inkább megnyugtatta a világ tőzsdéit, amelyek semmit sem utálnak jobban a bizonytalanságnál. Az arany ára csökkent az amerikai külügyminiszter előadása után.
Kissé magához tért a négy éves mélyponton lévő dollár, miután a brókereknek sikerült megemészteniük Powell kissé monoton beszédét, melyben az irakiak trükkjeit és csalásait ecsetelte.

Amerika nincs egyedül

Bár az amerikai és brit lapoknak nyilatkozó elemzők nagy része úgy látja, hogy a háború esélyei nőttek, azt is érzékelik, hogy Amerika nemzetközi támogatása is erősödött az ügyben. "Powell megjegyzései, illetve az EU jelentése, mely szerint támogatnának egy Irak elleni akciót, álltak a dollár erősödése mögött" - fogalmazott a BBC-nek Neil Parker, a Royal Bank of Scotland szakértője.

A beszéd után az olaj ára stabil - stabilan magas - maradt, vagyis először iziben felugrott egy kicsit, majd enyhén csökkent. Az erős árfolyam oka a háborús helyzet mellett az, hogy Amerikában sok helyen igen hideg van, így apadtak a fűtőolajkészletek.

Az arany ára kicsit csökkent és most már némileg a napokban felállított hat éves rekordérték alatt marad.

Nem szeretnek aggódni

A brókerek az óceán mindkét partján üdvözölték Powell szavait. "A piac azt a következtetést vonta le belőlük, hogy a háború nincs túl messze, ami jobb, mintha folyamatosan azon aggódna, hogy mikor tör ki, ha egyáltalán" - magyarázta Jason James, a HSBC brókere. "A piac arra a bizonyosságra vágyik, hogy a háború megindul" - tette hozzá. Amerikai elemzők ugyanezt hangsúlyozva megjegyezték, hogy a háborúnak, gyorsnak, sebészi pontosságúnak és sikeresnek kell lennie, különben igen morcossá válnak a befektetők.

Az aranypiac ismerői szerint a nemesfém áresése időleges. Az idei, eddig mintegy 9 százalékos drágulás hatására úgy beindult a bányászat, hogy pillanatnyilag nem lehet hozzá való felszerelést kapni. A befektetők ugyanis arra számítanak, hogy az arany tartósan drága marad.