Márk
13 °C
28 °C

A pénz nem boldogít

2005.02.17. 08:49
Semmivel sem lettek boldogabbak az emberek az elmúlt évtizedekben, noha számottevően nőtt az egy főre jutó jövedelem – írta meg a Világgazdaság.
A Világgazdaság beszámolója szerint egy átlagos amerikai család ma háromszor annyit engedhet meg magának, mint ötven évvel korábban, mégsem lettek boldogabbak az emberek. Egy átlagos középosztálybeli család már két-három autóval rendelkezik a tengerentúlon, mégsem elégedettebbek életükkel, mint korábban.

Nincs pénz, nincs sírás?

Ezzel szemben a nigériaiak, vagy a latin-amerikaiak semmivel sem boldogtalanabbak, mint a náluk jóval kedvezőbb anyagi körülmények között élő európaiak. A kutatás több szálon folyt, egyrészt az emberek önbevallásán alapult, másrészt figyelték az agyműködést is, mely utalt az alany elégedettségi szintjére.

A kutatók szerint a politikusoknak és a gazdasági vezetőknek a jövőben teljesen új oldalról kellene megközelíteniük a kérdést, a gazdagodás, az anyagi javak gyarapodása ugyanis a jelek szerint nem jár a boldogságérzet növekedésével. Richard Layard kutató szerint a közgazdászok csak azzal foglalkoznak, hogy a bruttó nemzeti jövedelmet növeljék. Ez azonban a lelkiállapot és a vásárlóerő összekeverése, ugyanakkor az egyéni boldogságot nem csak az árucikkek beszerzése, vagy a karrier lehetősége határozza meg.

Nigéria jobban áll

A kutatás adatait vizsgálva kiderül, hogy a jövedelem és a boldogság között semmiféle összefüggés sincs. A világ legboldogabb országa Guatemala, ahol tizes skálán mérve 7,6-os értéket ért el az emberek elégedettsége, míg jövedelmük tizede az amerikainak, és fele a Románnak. Guatemala közelébe csak az Egyesült Államok, Németország és Csehország került.

Magyarország 6,2-es mutatója a lengyel közhangulattal egyenértékű, azonban ezek még a nigériai szintnél is alacsonyabbak, ahol pedig tizedannyi az átlagos jövedelem. Az kiolvasható az adatokból, hogy Európában kelet felé haladva egyre rosszabb adatokkal találkozunk, Ukrajnában 4,6 pontra, Romániában pedig gyászos 4,2 pontra értékelték az emberek elégedettségüket.