Szilárda
0 °C
6 °C

Törvénytelen konspiráció az olajkitermelés visszafogása?

2001.11.27. 12:57
Egy energetikai szektorban tevékenykedő közgazdász szerint két amerikai légitársaság azt fontolgatja, bepereli azokat az olajtársaságokat, melyek - meghajolva az OPEC érvei előtt - csökkentik kitermelésüket.
Az OPEC jó ideje arról győzködi a kartellen kívüli olajkitermelő országokat, hogy a világpiaci olajár szinten tartása érdekében ők is csökkentsék kitermelésüket, sőt, egyes OPEC-államok vonakodnak az általuk elfogadott csökkentés végrehajtásától, ha a kartellen kívüli nagy termelők nem követik lépésüket.

Az OPEC szerint a világgazdaság megtorpanása és a légiközlekedés visszaesése után végképp lejtőre kerülhet az olajár.

Oroszország nem engedett

A törekvés eddig nem járt sikerrel, az olajkivitelre jelentősen támaszkodó Oroszország közölte, inkább a potyautas-stratégiát választja, és csupán napi 50 ezer hordóval hajlandó visszafogni termelést.

Perre légitársaságok!

Az üzleti tanácsokkal szolgáló PK Verleger elnöke, Phil Verlager szerint azzal is elejét lehetne venni az OPEC-kezdeményezés sikerének, ha a nagyfogyasztók beperelnék azokat az olajtársaságokat, amelyeket gyenge pillanataikban meggyőznek az olajkartell érvei.

Az Amerikai Egyesült Államokban tevékenykedő külföldi olajcégekre ugyanis vonatkoznak az antitröszt szabályok.

"Az amerikai trösztellenes törvények szerint egy termék közvetlen vásárlói háromszoros kártérítést követelhetnek azoktól a vállalatoktól, amelyek törvénytelen konspirációan vesznek részt" - fejtette ki eredetileg a Reutersnek nyilatkozva Verlager, aki szerint az utasforgalom visszaesése után a légitársaságok számára létfontosságú lehet az alacsony olajár, nem is beszélve a kártérítésről.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft