Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Pentagon szűrné a külföldi befektetőket

2002.04.05. 15:25
A Financial Times értesülései szerint az amerikai védelmi minisztérium olyan törvénytervezetet készített, amely alapján a jövőben a 100 millió dollárnál nagyobb értékű felvásárlásokat nemzetbiztonsági szempontból kellene megvizsgálnia egy tárcaközi bizottságnak. A javaslat komoly feszültséget okozott a minisztériumok között, és valószínűleg az Európai Unió sem repes majd az ötletért.
A Financial Times által megszerzett dokumentumok szerint a Külföldi Befektetéseket Vizsgáló Bizottság (Committee on Foreign Investment in the US - CFIUS) minden olyan befektetést megvizsgálhatna, ahol a külföldi vásárló több mint százmillió dollárt költ az üzletre. A bizottság célja az lenne, hogy a titkos technológiák és kutatási eredmények külföldre jutását megakadályozza. A tárcaközi bizottság elnökét a pénzügyminisztérium delegálná.

Nem egyeztettek

A javaslat állítólag komoly feszültséget okozott a minisztériumok között. Leginkább a kereskedelmi és a pénzügyminisztérium volt fölháborodva, hogy az indítványt nem egyeztették velük. Egy neve elhallgatását kérő illetékes a Financial Times-nak elmondta, hogy a javaslat azért is furcsa, mert eddig az USA kritizálta az Uniót a vállalati fúziók túlzott korlátozásáért.

Eddig önkéntes alapon folyt a vizsgálat

A CFIUS eddig is létezett, de az üzleteket önkéntes alapon ellenőrizték - a bizottság így átlagosan a befektetések tíz százalékát vizsgálta meg. Az új javaslat alapján azonban nem csak a százmilliónál nagyobb értékű üzleteket kellene megvizsgálniuk, hanem minden olyan befektetést, ahol az amerikai cég három évnél nem régebben egymillió dollárnál nagyobb értékű szerződést kötött a Pentagonnal. A védelmi tárca nem kommentálta a Financial Times értesülését.

A bizottság okozott már nemzetközi feszültséget

A CFIUS egy éve komoly diplomáciai bonyodalmat okozott, amikor leállított egy üzletet, amelyben a holland ASM Lithography 1,2 milliárd dollárért akarta felvásárolni a Silicon Valley Groupot. A holland külügyminiszter a holland-amerikai kapcsolatok megromlásáról beszélt, de az ASM végül csak az SVG optikai részlege nélkül vásárolhatta fel a céget.