Erik, Alexandra
EUR 386,13 Ft
USD 365,67 Ft
11 °C
23 °C

A Pentagon szűrné a külföldi befektetőket

2002.04.05. 15:25
A Financial Times értesülései szerint az amerikai védelmi minisztérium olyan törvénytervezetet készített, amely alapján a jövőben a 100 millió dollárnál nagyobb értékű felvásárlásokat nemzetbiztonsági szempontból kellene megvizsgálnia egy tárcaközi bizottságnak. A javaslat komoly feszültséget okozott a minisztériumok között, és valószínűleg az Európai Unió sem repes majd az ötletért.
A Financial Times által megszerzett dokumentumok szerint a Külföldi Befektetéseket Vizsgáló Bizottság (Committee on Foreign Investment in the US - CFIUS) minden olyan befektetést megvizsgálhatna, ahol a külföldi vásárló több mint százmillió dollárt költ az üzletre. A bizottság célja az lenne, hogy a titkos technológiák és kutatási eredmények külföldre jutását megakadályozza. A tárcaközi bizottság elnökét a pénzügyminisztérium delegálná.

Nem egyeztettek

A javaslat állítólag komoly feszültséget okozott a minisztériumok között. Leginkább a kereskedelmi és a pénzügyminisztérium volt fölháborodva, hogy az indítványt nem egyeztették velük. Egy neve elhallgatását kérő illetékes a Financial Times-nak elmondta, hogy a javaslat azért is furcsa, mert eddig az USA kritizálta az Uniót a vállalati fúziók túlzott korlátozásáért.

Eddig önkéntes alapon folyt a vizsgálat

A CFIUS eddig is létezett, de az üzleteket önkéntes alapon ellenőrizték - a bizottság így átlagosan a befektetések tíz százalékát vizsgálta meg. Az új javaslat alapján azonban nem csak a százmilliónál nagyobb értékű üzleteket kellene megvizsgálniuk, hanem minden olyan befektetést, ahol az amerikai cég három évnél nem régebben egymillió dollárnál nagyobb értékű szerződést kötött a Pentagonnal. A védelmi tárca nem kommentálta a Financial Times értesülését.

A bizottság okozott már nemzetközi feszültséget

A CFIUS egy éve komoly diplomáciai bonyodalmat okozott, amikor leállított egy üzletet, amelyben a holland ASM Lithography 1,2 milliárd dollárért akarta felvásárolni a Silicon Valley Groupot. A holland külügyminiszter a holland-amerikai kapcsolatok megromlásáról beszélt, de az ASM végül csak az SVG optikai részlege nélkül vásárolhatta fel a céget.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét