Ágnes
2 °C
11 °C

Csődközelben a Penthouse

2002.04.09. 13:12
Bob Guccione, a Penthouse kiadója a New York Timesnak nyilatkozva kijelentette: az erotikus témájú internetes oldalak terjedése miatt a lappiacon már nincs jövője a szexszel foglalkozó kiadványoknak. Az újságot kiadó cég tavalyi vesztesége elérte a tízmillió dollárt, miközben a vállalat 52 millió dolláros adóssággal küszködik.
A General Media kiadóvállalat könyvvizsgálói szerint Guccione cége nem tudja teljesíteni 2002-es kötelezettségeit (az idei évre összesen 13 millió dollárnyi kamattörlesztés esik). A kiadó 52 millió dolláros adóssággal küszködik, miközben a lap eladott példányszáma a csúcsot jelentő havi ötmillióról 650 ezerre zuhant.

Eladó ház, lefoglalt festmények

A New York Times értesülései szerint Guccine kénytelen eladni 45 szobás 1600 négyzetméteres manhattani házát - a villát negyvenmillió dollárért kínálják. Ezen felül személyes adósságainak fedezeteként lefoglalták 200 millió dollárra becsült műgyűjteményének egyes darabjait is.

Sikertelen befektetések

Guccione a Penthouse mellett több olyan lap kiadásába is belevágott, amelyek később nem termeltek nyereséget. További komoly veszteséget hozott az a kis atomreaktorok kifejlesztésére irányuló kutatás, amit ő finanszírozott, és több százmilliót vittek el a különböző kaszinóépítési ötletek.

A lap bekeményített, a példányszám visszaesett

A kiadó az internetes szexoldalak terjedésére reagálva egyre keményebb fotókat szerepeltetett a Penthouse-ban. Emiatt azonban az újság egyre több standról kiszorult, és az eladott példányszám visszaesett. A forgalom 1997 és 2001 között 33 százalékkal csökkent, a 2000-es 5,5 millió dolláros nyereséget 2001-ben tízmillió dolláros veszteség követte.