Árpád
-2 °C
3 °C

A nagy túlélő: a keletnémet márka

2002.06.20. 12:13
Tizenkét évvel a német valutaunió után újabb kísérletet tesznek az egykori NDK százmilliárd márkát "érő" bankjegyeinek megsemmisítésére. Nem fogott rajtuk a Harz hegység bányájának nyirkos levegője, most tűzhalál vár rájuk egy alsó-szászországi hőerőmű kazánjaiban.
A német-német gazdasági és pénzügyi unió után begyűjtött és zsákokba pakolt több száz tonnányi papírpénzt annak idején teherautókkal szállították a Harz hegység egyik elhagyott bányájába. A vágatokat pedig két méter vastag téglafallal zárták le.

A terv kiötlői szerint a bánya nyirkos levegőjén majd fokozatosan elrothadnak a bankók, megtakarítva az államnak az ártalmatlanítás költségeit.

Túlélték a nyugatnémet márkát

A bankóknak azonban eszük ágában sem volt elrothadni. A keletnémet pénzjegynyomda igazán tartós papírt használt fel készítésükhöz: túlélték a nyugatnémet márka mint fizetőeszköz kelet-németországi bevezetését és a két német állam egyesülését. De magát a nyugatnémet márkát is, az euró bevezetése után a D-Mark bankók ugyanis zúzdában végezték.

A pénzbányának azonban híre ment. Legalábbis erre következtetett a rendőrség, mely először azt találta gyanúsnak, hogy egyes érme- és bankjegykereskedők kínálatában olyan NDK-s bankók is fölbukkantak (200 és 500 márkás címletek), amelyek soha nem kerültek forgalomba. Vagyis ezek nem származhattak a keletnémet lakosság által nosztalgiából félretett készletekből.

A gyűjtők a bányában dolgoznak

Tavaly sikerült is tetten érni két fiatalembert, akik éjjel a bányából hozták a felszínre a gyűjtők szemében becses papírpénzeket.

Mint egy kereskedő az ARD televíziónak nyilatkozva elmondta, nála 170 euróba (40 ezer Ft) kerülnek az 1985-ös kibocsátási évszámot viselő, nagy névértékű NDK-s bankók. Azt is elárulta, hogy beszerzésük a "nagykereskedelemben" csöppet sem ütközik nehézségbe.

Ezután már nehezebb lesz biztosítani az utánpótlást. A minap ugyanis fegyveres őrség árgus szemei előtt kiürítették a Harz-beli vágatokat. A bankjegyeket 300 hulladékkonténerben elszállították az alsó-szászországi Buschheimbe, ahol a helyi hőerőmű kazánjaiban végleg megsemmisülnek majd - fűtőanyagként.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?