Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

A nagy túlélő: a keletnémet márka

2002.06.20. 12:13
Tizenkét évvel a német valutaunió után újabb kísérletet tesznek az egykori NDK százmilliárd márkát "érő" bankjegyeinek megsemmisítésére. Nem fogott rajtuk a Harz hegység bányájának nyirkos levegője, most tűzhalál vár rájuk egy alsó-szászországi hőerőmű kazánjaiban.
A német-német gazdasági és pénzügyi unió után begyűjtött és zsákokba pakolt több száz tonnányi papírpénzt annak idején teherautókkal szállították a Harz hegység egyik elhagyott bányájába. A vágatokat pedig két méter vastag téglafallal zárták le.

A terv kiötlői szerint a bánya nyirkos levegőjén majd fokozatosan elrothadnak a bankók, megtakarítva az államnak az ártalmatlanítás költségeit.

Túlélték a nyugatnémet márkát

A bankóknak azonban eszük ágában sem volt elrothadni. A keletnémet pénzjegynyomda igazán tartós papírt használt fel készítésükhöz: túlélték a nyugatnémet márka mint fizetőeszköz kelet-németországi bevezetését és a két német állam egyesülését. De magát a nyugatnémet márkát is, az euró bevezetése után a D-Mark bankók ugyanis zúzdában végezték.

A pénzbányának azonban híre ment. Legalábbis erre következtetett a rendőrség, mely először azt találta gyanúsnak, hogy egyes érme- és bankjegykereskedők kínálatában olyan NDK-s bankók is fölbukkantak (200 és 500 márkás címletek), amelyek soha nem kerültek forgalomba. Vagyis ezek nem származhattak a keletnémet lakosság által nosztalgiából félretett készletekből.

A gyűjtők a bányában dolgoznak

Tavaly sikerült is tetten érni két fiatalembert, akik éjjel a bányából hozták a felszínre a gyűjtők szemében becses papírpénzeket.

Mint egy kereskedő az ARD televíziónak nyilatkozva elmondta, nála 170 euróba (40 ezer Ft) kerülnek az 1985-ös kibocsátási évszámot viselő, nagy névértékű NDK-s bankók. Azt is elárulta, hogy beszerzésük a "nagykereskedelemben" csöppet sem ütközik nehézségbe.

Ezután már nehezebb lesz biztosítani az utánpótlást. A minap ugyanis fegyveres őrség árgus szemei előtt kiürítették a Harz-beli vágatokat. A bankjegyeket 300 hulladékkonténerben elszállították az alsó-szászországi Buschheimbe, ahol a helyi hőerőmű kazánjaiban végleg megsemmisülnek majd - fűtőanyagként.