Aliz
6 °C
14 °C

Megállapodtak a pénzügyi mentőakcióról

2008.09.28. 16:40
Maratoni, hajnalig tartó tárgyalás után még az ázsiai tőzsdék nyitása előtt sikerült áttörést elérni a kongresszusi képviselőknek az adósságrendező csomagról. A megállapodást hétfőn szavazzák meg.

Vasárnap hajnalig tartottak a tárgyalások a kongresszusi képviselők és a Bush adminisztráció képviselői között de végül sikerült megegyezniük minden részletben. Már szombaton közel kerültek a megállapodáshoz, a cél az volt, de akkor még egy-két nyitott pont maradt.

Az adósságrendező csomag lényege, hogy az állam ebből a 700 milliárd dollárból kivásárolná a bankoknál és biztosítóknál felgyülemlett rossz adósságokat. Az első 250 milliárd dollárt akkor lehet elkölteni, amikor a kongresszus megszavazza a javaslatot, további 100 milliárdról az elnök dönt, a maradék 350 milliárdról pedig megint a kongresszus dönt. A tervek szerint a kormányzat megsegítheti a nyugdíjalapokat, helyi önkormányzatokat vagy kisebb bankokat.

A kongresszus mindenképpen az ázsiai piacok hétfői nyitása előtt szerették volna kihirdetni a megegyezést, hogy elkerüljék a múlt héthez hasonló zuhanást – írja a Reuters. Ez az amerikai történelem legnagyobb adósságrendező csomagja.

Az adminisztrációban nagyon sokan dolgoznak majd egész éjszaka a megállapodás végső megszövegezésén, hogy a képviselők még hétfőn megszavazhassák azt – értesült a New York Times. Arról, hogy a szenátus mikor, szavaz, még nincsenek hírek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?