István, Vajk
17 °C
34 °C

Megállapodtak a pénzügyi mentőakcióról

2008.09.28. 16:40
Maratoni, hajnalig tartó tárgyalás után még az ázsiai tőzsdék nyitása előtt sikerült áttörést elérni a kongresszusi képviselőknek az adósságrendező csomagról. A megállapodást hétfőn szavazzák meg.

Vasárnap hajnalig tartottak a tárgyalások a kongresszusi képviselők és a Bush adminisztráció képviselői között de végül sikerült megegyezniük minden részletben. Már szombaton közel kerültek a megállapodáshoz, a cél az volt, de akkor még egy-két nyitott pont maradt.

Az adósságrendező csomag lényege, hogy az állam ebből a 700 milliárd dollárból kivásárolná a bankoknál és biztosítóknál felgyülemlett rossz adósságokat. Az első 250 milliárd dollárt akkor lehet elkölteni, amikor a kongresszus megszavazza a javaslatot, további 100 milliárdról az elnök dönt, a maradék 350 milliárdról pedig megint a kongresszus dönt. A tervek szerint a kormányzat megsegítheti a nyugdíjalapokat, helyi önkormányzatokat vagy kisebb bankokat.

A kongresszus mindenképpen az ázsiai piacok hétfői nyitása előtt szerették volna kihirdetni a megegyezést, hogy elkerüljék a múlt héthez hasonló zuhanást – írja a Reuters. Ez az amerikai történelem legnagyobb adósságrendező csomagja.

Az adminisztrációban nagyon sokan dolgoznak majd egész éjszaka a megállapodás végső megszövegezésén, hogy a képviselők még hétfőn megszavazhassák azt – értesült a New York Times. Arról, hogy a szenátus mikor, szavaz, még nincsenek hírek.