Dömötör
-1 °C
14 °C

Nagy francia pénzmosoda

2002.01.15. 12:18
Pénzmosás minősített esetének alapos gyanújával hivatalos vizsgálat indult Daniel Bouton, a francia Société Générale (SG) vezérigazgatója és két helyettese ellen, francia és izraeli bankok között bonyolított, tisztázatlan eredetű tranzakciók ellenőrzésének elmulasztása miatt. Az ügyben érintett más francia pénzintézetek alkalmazottaival együtt mintegy 90 személy ellen folyik eljárás.
A harmadik legnagyobb francia magánbank vezetőjét hétfő este néhány órára őrizetbe vették és kihallgatták. A SG vezetőjének azt róják fel, hogy bankja a pénzmosást tiltó rendelkezéseket figyelmen kívül hagyva teljesített kifizetéseket egy pénzmosási láncolatban - keresztbeszámlázások során - Franciaországban kiállított majd külföldi bankokból visszautalt csekkekre. A bank hat középvezetője ellen már a múlt héten megkezdték a vizsgálatot.

Közel-keleti kapcsolat

A francia bűnügyi rendőrség 1998-ban látott hozzá a Sentier textilkereskedelmi vállalkozás fiktív körbeszámlázásainak feltárásához, és így derült fény arra, hogy a Franciaországból származó lopott, illetve valós hátteret nélkülöző csekkek közel-keleti, főként izraeli bankokat megjárva érkeztek vissza. Az igazságügyi hatóságok vádja szerint a francia pénzintézetek, a Société Générale, a BRED, az SMC marseille-i hitelintézet, illetve az American Express Bank France és a libanoni Saradar bank a csekktulajdonosokat igazoló közbülső bankok kötelező vizsgálata nélkül teljesítették a követeléseket.

Az ellenőrzés során a Société Générale-nál 12 ezer ellenőrzés nélküli, szabálytalan csekket találtak. A pénzügyi hatóságok a bank központjában végzett házkutatás alkalmával olyan dokumentumokat foglaltak le, amelyek arra utalnak, hogy a pénzintézet vezetői tisztában voltak az ellenőrző rendszer hiányosságaival.

A pénzmosás ellen 1996-ban hozott francia törvény előírásai szerint a bankok minden gyanúsnak minősülő esetben kötelesek értesíteni a gazdasági minisztérium kebelében működő Tracfin korrupcióellenes hivatalt, ezt azonban a most feltárt esetek egyikében sem tették meg.

Bárkivel megeshet?

Daniel Bouton tagadja, hogy bankja vagy annak partnerei akár szándékosan, akár akaratlanul pénzmosási akcióba keveredtek volna. Hangsúlyozta, hogy a SG szabályszerűen járt el.

Christpe Lequevaques ügyvéd, a pénzmosási ügyek egyik szakértője szerint ami az SG-vel történt, bármely bankkal megeshet, a bankrendszerben forgó évi ötmilliárd csekk mindegyikének ellenőrzése gyakorlatilag teljesíthetetlen elvárás.

Az üggyel kapcsolatban a francia bankárszövetség (FBF) felkérte Jean-Claude Trichet-t, a francia jegybank kormányzóját - egyszersmind a bankárbizottság elnökét -, hogy pontosítsa, végül is milyen kötelezettségek terhelik a francia pénzintézeteket a pénzmosás elleni küzdelemben.