Gusztáv
3 °C
6 °C

Jönnek az önkiszolgáló pénztárgépek

2004.09.22. 16:30
A vásárló megveszi az árut, saját maga lehúzza a vonalkódját és bankkártyájával ki is fizeti a vásárolt termékeket - mindez már működik több országban. Az International Herald Tribune szerint a National Cash Register Company (NCR) által kifejlesztett önkiszolgáló pénztárgépek egyre népszerűbbek a vásárlók körében.
Önkiszolgáló pénztárgépeket adna el Európában az NCR. Az első vásárlók által használt vonallehúzót tavaly állították fel egy olaszországi Auchanban, később Németországban mutatkozott be a Metro áruházakban - nyilatkozta az International Herald Tribune-nek az NCR alelnöke, Giovanni Bandi.

Csináld magad!

Májustól Franciaországban, a múlt héten pedig Spanyolországban is kipróbálják az új pénztárgépet. A következő célpontok pedig a Benelux államok és Skandinávia.

Az önkiszolgáló pénztárgépeken a vásárló maga húzhatja le a vásárolt termék vonalkódját, és a bankkártyával kifizeti az árat - pénztáros segítsége nélkül. A módszer sikerét mutatja, hogy a németországi Metróban a vásárlók 31 százaléka használja az új gépeket. Maga a készülék húszezer dollárba kerül.

Giovanni Bandi szerint most ugyanaz játszódik le, mint 25 évvel ezelőtt a pénzkiadó automatáknál. Akkor sem értették sokan, miért vennének ki pénzt az emberek az ATM-ekből. Bandi szerint a gyorsaság a kulcsszó mindkét esetben.

Nem is gyorsabb

Az NCR alelnöke elismeri ugyan, hogy a pénztáros gyorsabban tudja leolvasni a kódokat, de a vásárlók úgy gondolják, hogy ők gyorsabban kiszolgálnák magukat. Ráadásul így maguk rendelkeznek a saját idejükkel.

Ráadásul az európaiak szeretik maguk csinálni dolgaikat, olyanokat, mint a parkolás, jegyvásárlás automatákból, tankolás. Egy felmérés szerint a vásárlók 47 százaléka használná az önkiszolgáló pénztárakat. Ez pedig elég magas szám - mondta Giovanni Bandi.

Arról nincsenek hírek, hogy Magyarországon mikorra tervezik az önkiszolgáló pénztárgépek felsezrelését.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!