Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jönnek az önkiszolgáló pénztárgépek

2004.09.22. 16:30
A vásárló megveszi az árut, saját maga lehúzza a vonalkódját és bankkártyájával ki is fizeti a vásárolt termékeket - mindez már működik több országban. Az International Herald Tribune szerint a National Cash Register Company (NCR) által kifejlesztett önkiszolgáló pénztárgépek egyre népszerűbbek a vásárlók körében.
Önkiszolgáló pénztárgépeket adna el Európában az NCR. Az első vásárlók által használt vonallehúzót tavaly állították fel egy olaszországi Auchanban, később Németországban mutatkozott be a Metro áruházakban - nyilatkozta az International Herald Tribune-nek az NCR alelnöke, Giovanni Bandi.

Csináld magad!

Májustól Franciaországban, a múlt héten pedig Spanyolországban is kipróbálják az új pénztárgépet. A következő célpontok pedig a Benelux államok és Skandinávia.

Az önkiszolgáló pénztárgépeken a vásárló maga húzhatja le a vásárolt termék vonalkódját, és a bankkártyával kifizeti az árat - pénztáros segítsége nélkül. A módszer sikerét mutatja, hogy a németországi Metróban a vásárlók 31 százaléka használja az új gépeket. Maga a készülék húszezer dollárba kerül.

Giovanni Bandi szerint most ugyanaz játszódik le, mint 25 évvel ezelőtt a pénzkiadó automatáknál. Akkor sem értették sokan, miért vennének ki pénzt az emberek az ATM-ekből. Bandi szerint a gyorsaság a kulcsszó mindkét esetben.

Nem is gyorsabb

Az NCR alelnöke elismeri ugyan, hogy a pénztáros gyorsabban tudja leolvasni a kódokat, de a vásárlók úgy gondolják, hogy ők gyorsabban kiszolgálnák magukat. Ráadásul így maguk rendelkeznek a saját idejükkel.

Ráadásul az európaiak szeretik maguk csinálni dolgaikat, olyanokat, mint a parkolás, jegyvásárlás automatákból, tankolás. Egy felmérés szerint a vásárlók 47 százaléka használná az önkiszolgáló pénztárakat. Ez pedig elég magas szám - mondta Giovanni Bandi.

Arról nincsenek hírek, hogy Magyarországon mikorra tervezik az önkiszolgáló pénztárgépek felsezrelését.