Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Négymilliárd dolláros pert nyert a Motorola

2003.08.04. 09:03
Összesen négymilliárd dollár kártérítést és büntetést köteles fizetni egy török család a Motorolának, mert saját luxuscéljaira fordította a mobilcégtől kapott feljlesztésekre szánt összeget. Az Uzan família nem fizet.
Egy New York-i bíróság döntése értelmében a török Uzan család 2,13 milliárd dollár kártérítést és ugyanekkora összegű büntetést köteles fizetni az egyesült államokbeli Motorola mobiltelefon-gyártó társaságnak.

Fejlesztési pénzből vállalatbirodalom

A második legnagyobb török mobilszolgáltatót, a Telsim Mobil Telekomunikasyon Hitzmetlerit ellenőrző - óriási vagyonnal és jó politikai kapcsolatokkal rendelkező - família az ítélet szerint 1998-tól 2000-ig 1,8 milliárd dollár hitelt vett fel az amerikai Motorolától, valamint közel egymilliárd dollárt finn riválisától, a Nokiától, hivatalosan azzal a céllal, hogy a pénzt a Telsimre fordítják. Az összegből azonban - a két vállalatot sorozatosan megtévesztve - több mint egymilliárd dollárt saját luxuskiadásaikra és üzleti birodalmuk építésére használtak fel. A hitelt pedig egyáltalán nem állt szándékukban visszafizetni.

Három hete egy genfi döntőbíróság Uzanék számára kedvező ítéletet hozott, eszerint a Motorola nem tudta bizonyítani, hogy csalás áldozata lett. Az ezzel ellentétes New York-i ítélet azt is elrendeli, hogy az Uzan család helyezze letétbe a bíróságnál a Telsim részvényeinek 73,5 százalékát, annak idején ugyanis a társaság 88 százaléknyi részvényét ajánlották fel a hitelek fedezeteként a Motorolának. Az érintett öt családtagra ráadásul letartóztatás vár, ha az USA területére lépnek. A família közölte, hogy az ügyben csak a svájci döntőbíróság az illetékes, mindazonáltal fellebbezni fognak az amerikai ítélet ellen.

Lesz két Motorola-palota?

Akármi is lesz a végső döntés, a Motorola valószínűleg keresztet vethet a pénz legnagyobb részére. Valamennyit azért visszaszerezhet, mert az ítélet értelmében lefoglaltathatja Uzanék külföldi vagyonát, amelynek többek között része két palota London legelegánsabb negyedeiben, Belgraviában és Kensingtonban.