Sára, Márió
-5 °C
2 °C

Francia autógyár lesz Közép-Európában?

2002.10.29. 09:57
Európa második legnagyobb autógyártója, a PSA Peugeot Citroën 700 millió eurós beruházással új összeszerelő üzem létesítését tervezi Közép-Európában. A beruházás helyszínéről, mely az előzetes hírek alapján Magyarországon is lehet, a jövő év elején döntenek.
Évi minimum 300 ezer autó összeszerelésére alkalmas üzemet kíván építeni a PSA Peugeot Citroën Közép-Európában, miután ez a térség komoly előnyöket kínál - jelentette be tegnap a francia autógyártó csoport. A vállalat a jövő év elején határoz arról, hogy hol építik fel a termelést 2006-ban megkezdő gyárat. Az új üzemben a Dow Jones értesülései szerint a gyár 1-es padlólemezén végeznék az összeszerelést. Erre a padlólemezre épül jelenleg a cég egyik legújabb modellje, a Citroën C3-as kisautó. A vállalat szóvivője közölte: az új üzemben nemcsak Citroën-, hanem Peugeot-modelleket is szerelnek majd össze. Ez lesz a PSA tizedik európai üzeme, s egyben az egyik legnagyobb is.

Kicsi a kapacitás

A beruházás azt jelzi, hogy a csoport az eddigi sikerek után folytatni kívánja a dinamikus növekedést. A PSA 1997-ben 2,1 millió, 2002-ben 3,25 millió járművet állított elő és 2006-ra már 4 milliós darabszámot tervez. Jelenleg évi 3 milliárd eurót fordítanak fejlesztésre és korszerűsítésre. A közép-európai régió mellett szól, hogy a cég itt öt év alatt 5-ről 12 százalékra emelte piaci részesedését. Tavaly a japán Toyota Motor Corp.-pal közös vállalatot hoztak létre kisautógyár építésére Csehországban, amely 2005-ben kezdi meg működését.

A Peugeot Citroën az elmúlt években a kedvezőtlen gazdasági feltételek ellenére növelni tudta termelését és termelékenységét. A kapacitáskihasználtság, amely 1997-ben csak 69 százalékos volt, 2001-ben 114 százalékra emelkedett (a mutató a túlórákkal emelkedik 100 fölé.) Ez azt is jelenti, hogy a jelenlegi gyártókapacitás immár túl kicsi, ez indokolja elsősorban az új gyár építését. Bár a befektetők a szűkülő autópiacon általában nem nézik jó szemmel a gyárak kapacitásnövelését, a francia csoport részvényeinek árfolyama a terv bejelentése után 3,25 százalékkal nőtt - jelentette a Bloomberg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!